Javier Plaza, en el grup de savis del Govern per a la Intel·ligència Artificial i el Big Data

El secretari d’Estat per a la Societat de la Informació i l’Agenda Digital, José María Lassalle, ha presentat aquest dimarts un comitè de savis per abordar les implicacions socials, jurídiques i ètiques de la utilització de la Intel·ligència Artificial i el Big Data a les nostres empreses, administracions i la societat en general. Javier Plaza, catedràtic de Dret Civil i vicedegà de la Facultat de Dret de la Universitat de València, integra el comitè.

14 de de novembre de 2017

Javier Plaza.
Javier Plaza.

El grup està format inicialment per nou membres, experts reconeguts en la matèria i procedents de diversos àmbits de la societat, fent especial èmfasi en la necessària composició multidisciplinària d’aquest grup. A més de Plaza, els membres són Elena Alfaro (BBVA), Elena Gil (Telefónica), Asunción Gómez (Universitat Politècnica de Madrid), Lorena Jaume-Palasi (Universitat de Berlín i Algorithm Watch), Miguel Luengo-Oroz (Nacions Unides, UN Global Premi), Núria Oliver (Vodafone Institute i Data Pop Alliance), Andrés Pedreño (Universitat d'Alacant) i Eduardo Vázquez de Castro (UIMP).

Els experts designats tenen la missió de guiar els treballs per a l'elaboració d’un Llibre Blanc sobre Intel·ligència Artificial. Aquest document tindrà un període d'elaboració d'uns sis mesos, i ha d'incloure una anàlisi general sobre les implicacions socials, ètiques, jurídiques i socials de la creixent utilització de la Intel·ligència Artificial en les nostres administracions públiques i les empreses, amb especial atenció a les seves repercussions socials, ètiques, jurídiques i culturals sobre el conjunt de la ciutadania.

Javier Plaza, director i fundador de la Revista Aranzadi de Derecho y Nuevas tecnologías, i investigador principal de diversos grups d’excel·lència nacionals i comunitaris, com a especialista en propietat intel·lectual, contractació, responsabilitat civil i dades personals, s'encarregarà de les qüestions jurídiques i legals , orientades a la promoció, transparència i implementació de la protecció d'algoritmes, productes i serveis relacionats amb la intel·ligència artificial i altres aspectes relacionats amb l'economia digital i la mineria o explotació de dades, tant oberts com personals.

Aquestes iniciatives estan emmarcades en la futura Estratègia Digital per una Espanya Intel·ligent 2025, que el Govern està elaborant i que ha estat recentment exposada a consulta pública. El primer pilar d'aquesta Estratègia aborda l'Economia i Societat de la Dada, on s'inscriu tant la constitució del Grup, les conclusions i propostes del Llibre Blanc i el disseny dels Codis tant per a les administracions com per al sector privat, sense detriment d'altres propostes que eixiran arran dels treballs actuals.

Altres Notícies