Jesús Conill presenta a La Nau el seu llibre ‘Nietzsche frente a Habermas. Genealogías de la razón’

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de gener de 2023
 
Un moment de la presentació del llibre.
Un moment de la presentació del llibre.

El catedràtic de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València Jesús Conill va presentar dilluns 16 de gener el seu llibre ‘Nietzsche frente a Habermas. Genealogías de la razón’. L’acte va tindre lloc al Centre Cultural la Nau, presidit per la rectora, Mavi Mestre.

El llibre analitza la confrontació entre la genealogia de la raó corporal i la de la raó comunicativa. En la seua última etapa, Habermas descobreix explícitament que en els orígens de la raó es troba la imaginació religiosa i que les petjades del sagrat perduren fins i tot en la raó moderna, el dèficit motivacional de la qual reclama els vincles religiosos.

Tant Nietzsche com Habermas reconstrueixen la gestació històrica de la raó a partir de l’experiència vital i el seu progrés mitjançant processos d’aprenentatge, que han conduït a una religió racionalitzada en la perspectiva de Habermas i a una experiència tràgica en el diagnòstic cultural de Nietzsche.

En l’acte de presentació varen participar també, a més de l’autor, Adela Cortina, excatedràtica de Filosofia Moral i Política; Domingo García-Marzá, catedràtic de la Universitat Jaume I; i Enrique Bonete, catedràtic de la Universitat de Salamanca

Jesús Conill és catedràtic de Filosofia Moral i política de la Universitat de València. En 1976, va ser catedràtic de Filosofia de l’INEM. Va ampliar els seus estudis i investigació en les universitats de Munic, Bonn, Frankfurt a. M. (Alemanya), St. Gallen (Suïssa) i Notre Dame (USA). A més, és membre del Patronat i assessor tècnic de la Fundació Ètica dels Negocis i de les Organitzacions (ÉTNOR) i codirector del seminari permanent ‘Ètica econòmica i empresarial’ de la Fundació Étnor des de 1994. És membre fundador de l’Associació Ètica, Economia i Direcció (EBEN) Espanya i membre del seminari d’investigació Xavier Zubiri.

Conill és autor de diversos llibres, com ‘Intimitat corporal i persona humana. De Nietzsche a Ortega i Zubiri’; ‘El enigma del animal fantástico’, ‘El poder de la mentira’, ‘Nietzsche y la política de la transvaloración’, ‘Horizontes de economía ética’ i Ética hermenéutica’, totes publicades en Editorial Tecnos, Madrid.

Escola Europea de Pensament Lluís Vives

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Societat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat.

L’Escola compta amb la col·laboració d’altres actors de l’Administració Pública i de la societat civil com ara Presidència de la Generalitat; l’Ajuntament de València; la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; la Institució Alfons el Magnànim; i Caixa Popular.