Joan Sanfélix a la 36UEG: “Els homes hem de pensar la nostra forma d’estar al món”

Abordar des d’un punt de vista crític el model de masculinitat actual és l’objectiu del taller “De la masculinitat tradicional a les noves masculinitats igualitàries” impartit aquest dimecres per Joan Sanfélix, professor de la UV i integrant del col·lectiu Homes Valencians per la igualtat, a la Universitat d’Estiu de Gandia

17 de de juliol de 2019

En paraules del propi Sanfélix “es tracta d’abandonar la idea de la masculinitat tradicionalment masclista i acostar-la a les noves corrents actuals marcades per la lluita per la igualtat i el feminisme. Les noves masculinitats són aquelles que apel·len per una transformació del model tradicional i que es basen en un món marcat per les coresponsabilitats, per les cures, les emocions i fins i tot per la cultura de la pau o l’ecologisme. Es tracta, en definitiva, d’una altra forma d’estar al món com a homes”.

Aquest taller, impartit dimecres a la UEG, buscava visibilitzar les formes possibles de ser un home que trenquen amb el model tradicional, un model que “no és bo per a les dones però tampoc per als homes. Es tracta de caminar cap a un espai que siga més sa per a tots i per a totes”. La vida quotidiana és el punt de partida per a tots els canvis que es puguen produir. Segons el propi Sanfèlix hem de pensar què podem fer cada dia per “deixar enrere la motxilla patriarcal que encara arrosseguem i analitzar com ens relacionem amb el nostre entorn, amb el nostre propi cos i, sobretot, amb el grup dels nostres iguals masculins. Què podem fer i què podem canviar. Autodenominar-se feminista és molt senzill però cal veure què fem a la nostra vida quotidiana per a canviar”.

El coordinador del curs va explicar que aquest és un moviment que va de la mà d’allò que les feministes estan plantejant. Tot i això, confesava que dins dels Homes Valencians per la igualtat existeix un debat sobre quina ha de ser la relació amb el feminisme: “hem de ser els seus aliats però hem de tindre el nostre espai. Hem de convertir els nostres espais en espais feministes però no anar a ocupar el seu lloc. A més, el que tenim que fer és preocupar-nos per la nostra masculinitat i l’efecte que té sobre el nostre entorn i, especialment, sobre les dones”