Jornada sobre dones que ocupen professions laborals en sectors masculinitzats

  • 13 de març de 2017
 
Cartell

La Facultat de Ciències Socials acull aquest dimarts 14 de març la III Jornada Igualtat i Organitzacions que en aquesta ocasió se centra en el tema ‘Dones en món d’homes: la segregació horitzontal laboral, una mirada als sectors masculinitzats’. La situació de les dones a l’estiba portuària, dones pilot d’aviació o dones als tallers mecànics seran alguns dels temes tractats per expertes. La trobada comença a les 15:30 hores al Saló d’Actes de la facultat.

La jornada comptarà amb la participació del degà Ernest Cano; la vicedegana de Cultura i Igualtat, Inmaculada Verdeguer; la directora de la Unitat d’Igualtat, Amparo Mañes; i la professora Empar Aguado. 

El programa es por consultar ací.

A les 16 hores diverses expertes parlaran sobre les diferents professions. Marta Ibáñez parlarà sobre ‘Dones policia nacional’; Esmeralda Ballesteros, sobre ‘Dones fotoperiodistes’; Elisa García, sobre ‘Dones corresponsals de guerra’; Mar Maraira, sobre ‘Dones als tallers mecànics’; Claudia Marocki, sobre ‘Dones pilot d’avió’; i Empar Aguado, sobre ‘Dones a l’estiba portuària’. Modera Trini Moreno.

A les 17:30 hores hi haurà una sessió per a parlar sobre les experiències de tres dones que ocupen càrrecs de responsabilitat en diferents àmbits de l’esfera pública i privada. Així, participaran en l’apartat d’’En primera persona’ Empar Martínez Bonafé, directora general del Sector Públic, Model Econòmic i Patrimoni de la Generalitat; Cándida Barroso, secretària de la Dona de CCOO i Policia Local de l’Ajuntament de València en excedència; i Eva García Bosch, directora de Boluda Cargo Internacional. Modera la professora Empar Aguado.

La jornada acabarà amb una taula redona sobre ‘Les pràctiques i les polítiques de gestió laboral’ amb Mar Vicent, secretària de la Dona Federació Serveis a la Ciutadania de CCOO; José Jorge García, comité d’Empresa del SEVASA i vicepresident d’ITF Dock Workers; i Francisco Tirado, director de Recursos Humans de Boluda Corporación Marítima. Modera el professor Josep Banyuls.

Malgrat els múltiples canvis experimentats al mercat de treball i de la forta incorporació de les dones al món de l’ocupació, la segregació ocupacional segueix sent un fenomen persistent. 

La divisió sexual del treball ha legitimat la separació d’espais i un discurs dicotòmic que es materialitza en uns segments laborals que perpetuen desigualtats salarials, jeràrquiques i de condicions de treball. 

Malgrat les múltiples polítiques públiques dutes a terme en favor de la igualtat d’oportunitats per raó de sexe segueixen existint barreres que dificulten el que les dones puguen accedir i mantindre’s en ocupacions de professions altament masculinitzades. 

Les fonts estadístiques mostren que els homes segueixen dominant en branques de l’activitat econòmica amb major reconeixement socioprofessional igual que les ocupacions considerades masculines solen oferir salaris més alts i mantindre un menor nivell de bretxa salarial de gènere. 

Aquest no és un fenomen exclusiu del nostre país. La segregació ocupacional per gènere és font d’ineficàcia i rigidesa al mercat laboral i cal prestar atenció a la situació.