Unes jornades en la Universitat analitzen la història de l’activisme LGTBI

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 29 de setembre de 2022
 
Detall del cartell.
Detall del cartell.

‘Memòries invertides’ és el títol d’unes jornades que analitzen la història de l’activisme LGTBI, i que comencen hui, de 17 a 21 hores, a la sala d’actes de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València. La iniciativa està organitzada per l’Armari de la Memòria, servei dependent de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i compta amb l’impuls del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la Universitat de València.

En la inauguració intervindran José de Lamo, director general d’Igualtat en la Diversitat; Helena Rausell, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la Universitat; i Albert Moncusí, degà de la Facultat de Ciències Socials.

A continuació, els activistes Llum Quiñonero i Piro Subrat parlaran sobre les identitats dissidents valencianes en la Transició. Modera la conversa Carme Bernat, investigadora en formació que actualment està realitzant la seua tesi doctoral a l’Institut Universitari d'Estudis de les Dones i al Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat.

A les 19 hores comença la taula ‘Entre la utopia i l'estratègia. Memòries de l'activisme LGTBI amb accent valencià’, que tindrà com a ponents a Pau López, autor de la tesi doctoral ‘El rosa en la senyera. El moviment gai, lesbià i trans valencià en el seu perigeu (1976-1997)’, i a Gracia Trujillo, historiadora, doctora en Sociologia i professora de la Universidad Complutense de Madrid, que parlaran al voltant de l’activisme LGTBI amb accent valencià. Modera la sessió Kristal Calvo, divulgadora, activista trans i vocal en el Consell Consultiu Trans de la Comunitat Valenciana.

Tota la sessió es podrà seguir per streaming a través d’aquest enllaç: https://www.uv.es/eventos/

Previ a la jornada, de 15:30 a 16:30 hores, hi ha prevista una trobada amb entitats LGTBI, associacions de memòria democràtica, figures rellevants per a la memòria de la nostra comunitat, professionals de la investigació, la divulgació o la creació, així com organismes i col·lectius universitaris que treballen al voltant de la diversitat sexual. La reunió servirà per presentar els objectius de l’Armari de la Memòria així com el projecte de construir una Xarxa des d’aquest servei, comptant amb aquelles entitats i persones especialment vinculades o interessades en la recuperació i difusió de memòries LGTBI que desitgen formar part. Per a més informació, escriviu a diversitats@uv.es.

Aquestes jornades, que s’organitzen en col·laboració amb les cinc universitats públiques valencianes, es plantegen com a punt de partida en la recuperació de memòries LGTBI i aspiren a construir una història específicament valenciana de la repressió i les dissidències sexogenèriques. Cinc sessions, dedicades monogràficament a diferents temàtiques (lluites, violències, normativitat/dissidència, comunitat, i salut i cultura), tindran lloc així del 29 de setembre al 6 d'octubre a les ciutats de València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana, a les quals es podrà assistir presencialment o per streaming.

El programa complet es pot consultar en https://larmari.gva.es/

Més informació: