José Antonio Font analitza en una conferència el premi Nobel de Física de 2017

  • Gabinet de Premsa
  • 22 de novembre de 2017
 
José Antonio Font.
José Antonio Font.

El director del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, José Antonio Font, va analitzar el premi Nobel de Física de 2017, al MuVim. ‘Arrugues de l’espai-temps i esclats de llum’ era el títol de la conferència de Font dins dels Debats del Magnànim. L’acte fou presentat pel catedràtic Vicent Martínez.

La conferència evocà els descobriments sobre ones gravitatòries que han portat els científics americans Rainer Weiss, Barry C. Barish i Kip S. Thorne a guanyar el Premi Nobel de Física 2017.

El 14 de setembre de 2015, l’observatori LIGO va detectar les ones gravitatòries produïdes en la col·lisió de dos forats negres d’origen estel·lar situats a 1.300 milions d’anys llum de distància, GW150914. La històrica detecció va confirmar l’existència de la radiació gravitatòria, predita per Einstein en 1918, alhora que proporcionava una nova forma d’observar l’univers.

A la primera observació li van seguir tres deteccions addicionals, totes elles associades a col·lisions de forats negres, GW151226, GW170104, i GW170814. L'última d'elles, el 14 d’agost de 2017, va ser detectada conjuntament per LIGO i per l’interferòmetre europeu Virgo, la qual cosa va millorar significativament la localització de l’esdeveniment en el cel. Solament tres dies després, els detectors LIGO i Virgo van aconseguir un altre enorme èxit en observar per primera vegada les ones gravitatòries produïdes en la col·lisió de dos estels de neutrons, GW170817. En aquesta ocasió, les arrugues de l’espai-temps produïdes durant la col·lisió van estar acompanyades d’esclats de llum al llarg de tot l’espectre electromagnètic, impulsant una campanya observacional sense precedents amb telescopis terrestres i espacials, i donant així començament a l'era de l'Astronomia de Multi-Missatgers.

José Antonio Font

José Antonio Font és professor titular de la Universitat de València, amb l’acreditació nacional a catedràtic. Ha realitzat estades de recerca de 5 anys de durada en el Max-Planck-Institut für Gravitationsphysik (Albert Einstein Institute), Potsdam (Alemanya) i en el Max-Planck-Institut für Astrophysik, Garching (Alemanya).

Font té més de 20 anys d'experiència en simulacions numèriques amb superordinadors en el camp de l’Astrofísica Relativista, en les àrees de la Relativitat Numèrica i la modelització de fonts astrofísiques de radiació gravitatòria (estels de neutrons, forats negres, supernoves), i ha publicat més d’un centenar d’articles. És l’investigador principal del Grup Virgo de la Universitat de València. Va ser president de la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat en el període 2009-2013 i en l’actualitat és el director del Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València.