Josep Lluís Barona parlarà sobre ‘Alerta sanitària i sistema de salut: lliçons de la història’, en ingressar en l’IEC

  • Gabinet de Premsa
  • 16 d’octubre de 2020
 
Josep Lluís BaronaJosep Lluís Barona

El catedràtic de la Universitat de València Josep Lluís Barona pronuncia, aquest dilluns 19 d’octubre, el seu discurs de recepció en la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans. La sessió començarà a les 19:15 hores i es podrà seguir en directe a través del canal YouTube

El discurs versarà sobre ‘Alerta sanitària i sistema de salut: lliçons de la història’. En el resum de la intervenció s’indica: “El 2003, els mitjans van retransmetre per primera vegada una guerra en directe: la guerra del Golf. Ara, la pandèmia de Covid-19 és la primera que hem seguit en directe, dia a dia, contagi a contagi, mort a mort. Mesos de retransmissió documental i de confinament han mostrat el drama humà i la dimensió mundial de la malaltia, les tensions polítiques, el desconcert i la impotència davant una tragèdia inèdita. Hem vist en primera plana la impotència d’experts i polítics, hem vist un sistema sanitari amenaçat i els riscs d’una catàstrofe inesperada. Hem vist desfilar davant els mitjans, en directe, nous "experts", viròlegs, epidemiòlegs, periodistes, tertulians, historiadors. Sembla que el relat ha arribat a la saturació i potser és temps de serena reflexió”.

La conferència també es podrà seguir per la Plataforma Zoom, que permet participar en el torn de preguntes, tant per escrit com oralment, clicant ací. 

Josep Lluís Barona és catedràtic d’Història de la Ciència i Documentació, a la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. Ha sigut professor visitant a les universitats d’Oxford, Bergen (Noruega) i Kumamoto (Japó), a més d’investigador visitant de l’Herzog  August Bibliothek Wolfenbüttel, a Alemanya, i del Rockefeller Arxive Center de Nova York. En l’actualitat és coordinador del grup d’investigació SANHISOC / Health in  Society, i va ser vicerector d’Estudis i de Relacions Internacionals des de 1986 fins a 1992.

És autor de múltiples llibres i és investigador principal d’una desena de projectes. Les seues col·laboracions amb revistes com ‘Le Monde Diplomatique’ i ‘L’Espill’ s’uneixen a les de periòdics com El País, Levante-EMV o eldiario.es.

La seua investigació principal se centra en l’Europa contemporània, especialment en l’estudi social i polític d’àmbits diversos com la salut, la fam i la nutrició en els períodes entre guerres.
 

Arxivat en: Nomenaments