Josep Montesinos, nou degà de la Facultat de Geografia i Història

  • Gabinet de Premsa
  • 6 de març de 2018
 
Josep Montesinos.
Josep Montesinos.

El professor titular Història de l’Art Josep Montesinos és el nou degà de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. La Junta de Centre ha aprovat aquest dilluns el seu nomenament per vots 34 vots a favor i 8 en blanc. Substitueix en el càrrec a Ester Alba, que ha conclòs els dos manaments.

A Montesinos l’acompanyen en l’equip Juan Francisco Pardo (secretari de la facultat), Marisa Vázquez (vicedegana de Qualitat, Innovació Educativa i Relacions Internacionals), Marta García Carrión (vicedegana d’Estudis i Organització Acadèmica), Emilio Iranzo García (Cultura i Participació Estudiantil) i José María Cruselles (Economia i Infraestructures).

Josep Montesinos i Martínez és professor titular Història de l’Art de la Universitat de València des de l’any 1988. Llicenciat en Geografia-Història i doctor per la mateixa Universitat, té així mateix el títol de Mestre, havent exercit en diverses localitats valencianes entre 1997-1987. Acadèmic Corresponent de la Real Academia de la Història.

Actualment és coordinador del itinerari de Conservació Preventiva del Patrimoni Artístic, dins del Màster de Patrimonio Cultural: identificación, análisis y gestión de la UV. També és membre del consell de redacció de la revista ‘Saitabi i Ars Longa’. Ha estat director del Centre Internacional de Gandia de la Universitat, director del Departament d’Història de l’Art, director del Programa de Doctorat Art, Paisatge i Cultura Visual, amb menció de qualitat, i va dirigir la revista ‘Ars Longa Quaderns d’Art’. Ha format part de diverses comissions de la Universitat: Estatuts, Professorat... Així com membre del Claustre de la Universitat. Ha estat redactor del ‘Llibre Blanc de la Història de l’Art’, i participa en diversos projectes d’innovació educativa.

El seu camp docent es desenvolupa en l’Art de l’Antiguitat (Grècia, Roma, Egipte i Pròxim Orient Antic), així com el Patrimoni Cultural. Respecte a la seua investigació, la tesi doctoral va versar sobre ‘Terra Sigillata en el País Valenciano’. En eixe camp de la ceràmica antiga ha desenvolupat part de la seua línia d’investigació, que ha estès a temes tipològics, comercials, econòmics i també de llenguatge iconogràfic i llengua a través dels grafitti en la ceràmica. Una altra línia es refereix a temes de Patrimoni Cultural: estudi, difusió, didàctica, defensa... I ha treballat de manera col·lectiva en llibres sobre diverses localitats valencianes: Llíria, Bunyol, L’Eliana, Carlet, Nàquera, Torrent… A més de la visió del Patrimoni en la seua perspectiva social: ús, afeccions, sostenibilitat. També temes de didàctica del Patrimoni.

Entre les seues publicacions hi ha: Terra Sigillata. Antigüedades Romanas I, Real Academia de la Historia, Madrid, 2004; Textos d’Història Valenciana. Institución Alfons el Magnànim, València, 2000. Comercialización de Terra Sigillata en Ilici. Serie Arqueológica núm.16, Real Academia de Cultura Valenciana, 1998; El entorno local como recurso educativo. Colección Educación y Municipio, Diputació de València, 1993; Terra Sigillata en Sagvntvm y tierras valencianas. Caja de Ahorros de Sagunto, 1991, etc. Ha participat en llibres com: Monumentos desaparecidos de la Comunidad Valenciana, Historia de la Ciudad de Valencia: Historia, Geografía y Arte. Ha publicat nombrosos articles i capítols de llibre: “Sobre una escena de hombre-ciervo en la Terra Sigillata Hispánica”, “Sigillatas hispánicas con graffitti”, “Aportaciones iconográficas sobre la Terra Sigillata Hispánica. Dos escenas y su posible significado ”, “Ciudad, Patrimonio y Ciudadanía”…