Josepa Cortés, hui dimecres en el cicle ‘Dones i literatures’

  • 1 de març de 2017
 
Dones i Literatura

‘Lectures i ús de l'escriptura en la vida quotidiana de les dones medievals i renaixentistes’ és el títol de la conferència de la professora de la Universitat de València Josepa Cortés, hui dimecres dins del cicle ‘Dones i literatura’. Cortés parlarà a les 19 hores al Centre Cultural de La Nau.

La conferència intenta il·lustrar sobre els llibres i les biblioteques, les pràctiques de lectura, així com de l’ús de l’escriptura de les dones baix medievals i renaixentistes. Cal, però, fer una consideració respecte a les fonts que ens poden permetre endinsar-nos en l’esfera privada d’una part de la societat que poques vegades és visible tant en els documents públics com en els privats. Una de les transformacions més notables de la baixa edat mitjana fou que es passà d’un món que funcionava pràcticament de manera oral, excepte en sectors molt limitats, a un altre on l’escrit domina tots els camps de la vida pública i privada. A més la gran diversificació dels tipus documentals que a partir del segle XIII es produïren, afectaren tant les administracions públiques com els afers privats. Tanmateix, la massa documental conservada presenta una preponderància absoluta de la documentació pública front a la privada, a la domèstica, rarament conservada.

Josepa Cortés és professora titular de la universitat de València, on imparteix classes de Paleografia, Arxivística i altres ciències afins, des de l’any 1981 en que es va llicenciar en l’especialitat d’Història Medieval. Va impulsar el Màster d’Arxivística i Documentació i en l’actualitat dirigeix el Curs d’Edició de Textos Medievals. Ha estat membre del Consell Tècnic d’Heràldica i Vexil·lologia de la Generalitat Valenciana i Academic Visitor de la Universitat d’Oxford. La seua tesi doctoral, defensada en 1987, titulada Liber privilegiorum civitatis et regni Valencie. Edició crítica i estudi codicològic és un estudi i edició dels privilegis concedits a la ciutat i el regne de València, des de la conquesta per Jaume I fins l’època moderna, a partir dels documents originals i dels cartularis que serviren per guardar-ne memòria.