Un llibre coordinat per Guillermo Palao i Jesús Olavarría analitza la gestió de la recerca internacional mitjançant consorcis i aliances estratègiques

Guillermo Palao, catedràtic de Dret Internacional Privat, i Jesús Olavarría, professor titular de Dret Mercantil, els dos de la Universitat de València (UV), han coordinat un llibre electrònic, editat pel Parc Científic de la institució, sobre la gestió de la recerca i innovació a través de consorcis i aliances estratègiques internacionals. Hi participen deu especialistes, tant professionals de la gestió com juristes.

11 de de març de 2021

Els professors de Dret de la Universitat de València Guillermo Palao (esquerra) i Jesús Olavarría.
Els professors de Dret de la Universitat de València Guillermo Palao (esquerra) i Jesús Olavarría.

El llibre Internacionalización de la investigación e innovación: consorcios y alianzasestratégicasté una doble intenció, com explica Guillermo Palao. “Volíem cridar l’atenció sobre els problemes de les investigadores i els investigadors a l’hora de gestionar, coordinar i regular el seu treball internacionalment, però el nostre objectiu també és servir de guia perquè els siga més fàcil establir sinergies en la dimensió legal i pràctica”, comenta el catedràtic.

La publicació –que es pot descarregar gratuïtament al web del Parc Científic i que s’editarà en format físic amb pocs exemplars– naix a partir d’una jornada internacional sobre la gestió de la investigació celebrada el passat 12 de novembre i organitzada per la Fundació Parc Científic de la UV. La conferència, retransmesa per streaming, va comptar amb l’assistència en directe de més de 250 persones de diferents països i una visualització posterior de quasi 1.300 usuaris. Jesús Olavarría comenta que ni els organitzadors ni els directors esperaven aquesta acollida: “Estem agradablement impressionats que la jornada i el tema hagen interessat a tanta gent de totes les parts de món”.

L’e-book compta amb les aportacions de professionals de l’àmbit públic i privat en la gestió de la recerca, valorització i transferència, però també ofereix una visió més tècnica de la mà de juristes, on s’inclouen les contribucions d’universitats llatinoamericanes que aporten una visió panoràmica sobre la internacionalització. Aquestes aportacions, a part de les d’Olavarría i Palao, vénen de la mà de Rogelio Conde-Pumpido, Lola Blanco, David Carnicer, Carmela Civit, José M. Corberà, Thiago Gonçalves, Patrícia de Oliveira i Felipe Palau.

Com destaca Olavarría, “els consorcis i les aliances estratègiques són les germanes majors de l’anomenada investigació col·laborativa, dels sistemes d’I + D entre estructures de recerca de diversos països, així que comptar amb les aportacions de diferents països ha estat molt enriquidor”.

“La idea és posar a treballar aquells que estan fent i aquells que estan teoritzant sobre la gestió i mostrar la problemàtica de la forma més clara possible”, explica Palao. És més, la professionalització de la gestió de la investigació cada vegada és més gran, sobretot si es tracta d’estudis acadèmics col·laboratius, tant a nivell nacional com internacional. Els dos professors de Dret assenyalen que la cooperació entre el personal de diferents institucions posa de manifest la importància de la investigació com a eina primordial per al desenvolupament social.

Tant la jornada de novembre com la publicació del llibre formen part de el Projecte Globaltech, impulsat des del Parc Científic a través d’Eva Alcaraz, amb la col·laboració també de María Dolores Blanco, del Servei de Transferència i Innovació de la UV. La iniciativa ha comptat amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, a la qual s’han sumat la Universitat de València i el seu Grup d’I + D de Propietat Intel·lectual i Industrial (GI + DPI).

E-book disponible: https://www.pcuv.es/es/recursos/ebooks

Jornada disponible:https://youtu.be/LJ3eYsvkzXA

Altres Notícies