Lliurament dels XXIII Premis Universitat-Societat

  • Gabinet de la Rectora
  • 17 de juliol de 2019
 
Imagen de la noticia

Els Premis Universitat-Societat, en la seua XXIII edició, han reconegut, un any més, la labor d'aquelles persones i entitats que treballen per a aproximar el món de la Universitat al seu entorn social i econòmic.

«La Universitat ha de formar amb esperit crític a persones que lideren els canvis socials i econòmics», ha subratllat la presidenta del Consell Social de la Universitat de València, María Emilia Adán, durant el seu primer discurs en el marc dels Premis Universitat-Societat, que s'han entregat aquesta vesprada en la seu de la Fundació ADEIT. «Hem de donar suport a la llibertat de pensament, lluny de l'adoctrinament, per a comptar amb intel·lectuals amb esperit crític», ha afegit, al mateix temps que ha apuntat que «no pot garantir-se un autèntic desenvolupament social sense comptar amb institucions d'educació superior adequades per a formar una massa crítica de persones qualificades i cultes».

L'acte, que ha congregat a representants de l'àmbit universitari, empresarial i social, ha comptat amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i de la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, qui ha destacat la importància d'aquests premis «no solament per a la universitat, sinó també per a la societat», i ha posat en valor la rellevància de les persones i entitats premiades.

Entre els reptes als quals s'enfronta en la seua nova etapa al capdavant del Consell Social, María Emilia Adán ha apuntat al fet de continuar escoltant allò que la societat demanda de la Universitat, d'una banda, i de contribuir a traslladar a la societat la labor de la Universitat a través d'un exercici de transparència, per una altra. «El Consell Social pretén comptar amb la millor Universitat perquè amb això es contribueix a la consecució de la millor societat», ha conclòs.

La captació de nous recursos externs, la legitimació social de la gestió universitària, l'adequació de l'oferta de titulacions a les demandes socials i la posada en valor social i econòmic de la investigació són unes altres de les qüestions que ha ressaltat la nova presidenta en la seua intervenció.

Els Premis Universitat-Societat, en la seua XXIII edició, han reconegut, un any més, la labor d'aquelles persones i entitats que treballen per a aproximar el món de la Universitat al seu entorn social i econòmic.

El doctor José Viña, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València, ha sigut l'investigador premiat en la modalitat Recerca i desenvolupament, pel seu projecte de col·laboració d'I+D amb el Servei Madrileny de Salut (SERMAS). Centra les seues investigacions en l'envelliment i els radicals lliures, les malalties associades a l'envelliment com la malaltia d'Alzheimer, les alteracions metabòliques durant l'envelliment i la fragilitat associada a aquest. En l'actualitat, investiga els gens específics que expressen les persones centenàries i la seua regulació mitjançant dieta i exercici. És el director de la Línia d'Investigació de Metabolisme i Mal Orgànic, Envelliment i Malalties Associades de la Fundació INCLIVA i director de l'Institut Gerontològic de la Comunitat Valenciana.

Pilar de l'Oliva és la professional premiada en la modalitat Alumni Plus de la Universitat de València. Aquest premi reconeix la trajectòria professional i destaca l'excel·lència professional, acadèmica i empresarial d'antics alumnes de la Universitat de València amb una trajectòria contrastada. Pilar de l'Oliva és presidenta del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana des de 2010. Llicenciada en Dret per la Universitat de València, va ingressar en la carrera judicial en 1982. Actualment és l'única dona al capdavant d'un Tribunal Superior de Justícia i la segona en la història d'Espanya.

La modalitat Trajectòria de Col·laboració Universitat-Societat ha recaigut en l'Editorial Tirant lo Blanch per la seua llarga trajectòria de col·laboració amb la Universitat de València. Tirant lo Blanch, amb seu central a València i delegacions a Madrid, Barcelona, Mèxic, el Brasil, Xile i Colòmbia, és referent en l'edició jurídica i d'humanitats a Espanya i Mèxic. Professors de la Universitat de València formen part dels seus comités científics, entre els quals es troben altres docents de les més prestigioses universitats espanyoles, europees i nord-americanes, així com magistrats del Tribunal Suprem d'Espanya, de la Suprema Cort de Mèxic o del Tribunal Europeu de Drets Humans.

D'altra banda, el premi Càtedres Institucionals o d'Empresa de la Universitat de València, ha recaigut en la Càtedra Würth EMC, la primera Càtedra Internacional de la Universitat de València, en funcionament des de 2015, i que constitueix una col·laboració d'ampli espectre entre l'empresa Würth Elektronik eiSos i la Universitat. La càtedra cobreix àmbits d'investigació, innovació, difusió i docència, per a propiciar l'adequada evolució i integració del món universitari amb l'empresarial i social. Com a gran èxit derivat d'aquesta col·laboració, destaca la creació del primer centre d'I+D+i de Würth a Espanya, allotjat des de novembre de 2018 en les instal·lacions del Parc Científic de la Universitat de València.

La modalitat dirigida a reconéixer les actuacions de millora i innovació en la gestió universitària i les bones pràctiques administratives del Personal d'Administració i Serveis de la Universitat de València ha reconegut, en aquesta edició dels premis, a la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València. Creada en 2002 com una iniciativa singular dins del panorama universitari europeu realitza, entre altres, activitats de difusió pública de la ciència i té com a missió fer comprensible a la societat el valor del coneixement científic amb l'objectiu d'incrementar la cultura científica entre la ciutadania i el seu interés per la ciència, la tecnologia i la innovació.

La modalitat Alumni Plus està dirigida a reconéixer l'aportació d'idees i projectes innovadors del col·lectiu d'estudiants de la Universitat de València en l'àmbit de la col·laboració Universitat-societat. En la XXIII edició d'aquests premis, els guardonats en aquesta modalitat són: Sonia Jiménez Hortelano, estudiant de Doctorat, Història de l'Art; Samuel López Carril, estudiant de Doctorat, Ciències de l'Activitat Física i Esport; Francisco Crespo Hernández, alumne del Grau de Psicologia. A més, el jurat ha atorgat el premi Alumne Excel·lent de la Universitat de València, dotat amb mil euros, a Daniel Pérez Casero, alumne de doble Grau de Dret i Ciències Polítiques.

Finalment, els premis a l'Excel·lència Docent, dirigits a reconéixer la labor docent del professorat de la Universitat de València, han recaigut enguany en Laura Ballester Miquel, del Departament d’Economia Financera i Actuarial; Francisco Grimaldo Moreno, del Departament d’Informàtica; Eva López Terrada, del Departament de Dret del Treball i de la Seguretat Social; Ana Isabel Lloret Alcanyís, del Departament de Fisiologia; i Alexandra València Peris, del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal.