Marta C. Dehesa, advocada i assessora d’indústries creatives: “La inestabilitat i inseguretat en el sector cultural és una sensació generalitzada”

  • Fundació General UV
  • 10 de febrer de 2023
 
L'advocada i gestora cultural Marta C. Dehesa.
L'advocada i gestora cultural Marta C. Dehesa.

Marta C. Dehesa, advocada i assessora professional en el sector de les indústries creatives i culturals, visità, el passat 9 de febrer, l’Aula Magna de La Nau per a reflexionar sobre la precarietat laboral en el sector cultural, en el marc de les activitats organitzades per l’Observatori Cultural de la Universitat de València.

“La sensació d’inestabilitat i inseguretat sí que està generalitzada, sobretot entre els qui estan en la cadena de valor de la cultura pura i dura, des de la gestió cultural fins a la creació”. En aquests termes s’expressava Marta C. Dehesa davant la pregunta de si el sector cultural és precari.

Amb la seua intervenció, presentada i moderada pel director acadèmic de l’Observatori Cultural UV, Raúl Abeledo, la lletrada i gestora cultural tractà les qüestions més urgents entre els agents del sector com ara “la situació professional, social, laboral i econòmica: les causes, obstacles, els límits, els reptes, les fortaleses i les possibilitats”. “Però, sobretot, es pretén oferir eines per a l’acció en el sector artístic i creatiu: com enfortir i articular el sector cultural; o quina informació i formació és necessària per a revertir aquesta creença i la realitat”, afegia.

Per a l’Observatori, “no són novetat les condicions precàries en les quals es desenvolupen els treballadors i les treballadores del sector cultural, i tampoc ho són les complexitats que apareixen després de la paradoxal autoexplotació que sol ser present en aquestes relacions laborals; així doncs, l’assumpte que hui preocupa és com, a pesar d’aquestes característiques, es manté activa la producció artística”.

A partir d’aquesta premissa, Marta C. Dehesa, com a experta en gestió cultural i advocada, tractà de donar resposta a les següents qüestions: Qui està sostenint l’activitat i de quina manera la porta avant? Com s’articula el funcionament d’una organització artística sota les exigències administratives pròpies de les emprenedories creatives? Serveix promoure la propietat intel·lectual com a eina per a assegurar la competitivitat i professionalització de totes les disciplines artístiques? Quin tipus de perfil professional és el que s’està requerint per a portar avant aquesta missió?

La sessió es plantejà com un seminari i s’utilitzà una metodologia mixta que va afavorir, a partir d’una primera presentació, la consulta i el debat entorn d’aquestes preguntes.

Currículum
Marta C. Dehesa (www.coladeperro.com) és advocada i presta assessorament professional en el sector de les indústries creatives i culturals com a consultora, docent i lletrada especialitzada en Propietat Intel·lectual, així com en eines de negociació i bones pràctiques, i recursos laborals, fiscals i mercantils per a estudiantat, professionals, associacions, escoles i institucions.