Més de 200 mostres de PCR s'analitzen diàriament en empreses del Parc Científic

  • Fundació Parc Científic
  • 26 de febrer de 2021
 
Més de 200 mostres de PCR s'analitzen diàriament en empreses del Parc Científic
Àrea Empresarial del Parc Científic de la Universitat de València. Font: FPCUV

EpiDisease, IMEGEN i Seqplexing ofereixen el resultat de les proves en el mateix dia

La reacció en cadena de la polimerasa (PCR, en les seues sigles en anglés) és una prova rutinària per a diagnòstic i per a investigació de microRNAs que les empreses EpiDisease, IMEGEN i Seqplexing inclouen des de fa anys en la seua oferta de serveis. No obstant això, la pandèmia de COVID-19 ha donat a aquesta tècnica un valor clau perquè és el mètode més eficaç per a detectar la presència del virus Sars-CoV-2 en humans.

“Venim oferint aquest servei de diagnòstic des del mes de maig”, recorda Ángela Pérez, CEO d’IMEGEN, qui afig: “No sols això, perquè a més fabriquem els kits de diagnòstic per a dur-les a terme”. De fet, l'empresa valenciana, instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València des de fa més d'una dècada, ha sigut seleccionada pel Ministeri de Sanitat, a través de l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA), per al subministrament de kits per a la realització de PCR en la majoria de comunitat autònomes. “Malgrat l'oferiment, encara continuem esperant que la Conselleria de Sanitat compte amb els serveis de les empreses del Parc Científic”, lamenta.

Diàriament en les seues instal·lacions a Paterna duen a terme l'anàlisi d'entre 100 i 200 mostres, a les quals han de sumar les que realitzen en el seu laboratori de Màlaga i en breu duran a terme també en l'aeroport d'aquesta localitat andalusa, on acaben de concedir-los la concessió.

“De moment, treballem amb empreses, les mostres de les quals recull una infermera en els seus centres de treball, i amb particulars que acudeixen ací”. De cada 10 PCR, 7 es realitzen amb mostres nasofaríngies. “Les de saliva li les prenem a xiquets i persones que no tenen fàcil mobilitat”, explica Greta Carmona, responsable del desenvolupament de test COVID-19 en IMEGEN.

 

Una nova carta de serveis

EpiDisease ha sigut reconeguda pels Premis Paterna Ciutat d'Empreses com la companyia que de manera més significativa s'ha transformat i adaptat a la COVID-19. “L'arribada de la pandèmia va suposar una brusca interrupció de la nostra investigació entorn del desenvolupament d'un kit de diagnòstic in vitro basat en marcadors epigenètics que es determinen mitjançant PCR. Aprofitant el coneixement i experiència que tenim en aquesta tècnica de diagnòstic molecular, decidim integrar-nos en un consorci d'empreses -Aliança COVID19- per al diagnòstic del nou coronavirus, sent el nostre laboratori el nucli en la Comunitat Valenciana", indica el seu director científic, José Luis García.

Juntament amb la Universitat de València han dut a terme l'equipament d'un laboratori en el Parc Científic que compta amb un robot automatitzat d'extracció d'RNA i una màquina PCR, que permeten analitzar 1.200 mostres diàries. “La instal·lació està capacitada per l'Institut de Salut Carles III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, perquè done suport a la Generalitat en l'anàlisi de proves procedents dels hospitals valencians. A més, som centre de diagnòstic genètic i microbiològic autoritzat per la Conselleria de Sanitat. Amb tot, el volum de mostres que analitzem prové d'empreses i particulars i venen a ser unes 25 al dia de mitjana”, explica Eva García, responsable tècnica d’EpiDisease.

En aquesta empresa el gruix de les mostres són de saliva. Trinitat Alberola, responsable de laboratori d’EpiDisease, subratlla que el principal avantatge d'aquesta mostra és que no requereix la intervenció de personal sanitari, ja que la persona que es realitza la prova tan sols ha de salivar, depositar-ho en un pot estèril -que pot adquirir-se en qualsevol farmàcia- i enviar la mostra al laboratori. Això sí, per a garantir la major sensibilitat ha de prendre's a primera hora del matí, en dejú, sense haver begut aigua, sense fumar i sense haver utilitzat col·lutoris.

 

Identificació del cep

És el tipus de mostra amb el qual en aquests moments treballen també en l'empresa Seqplexing. La biotecnològica va ser acreditada al novembre com a laboratori de microbiologia i des de llavors compta amb tres professionals en plantilla dedicades a aquest servei de PCR. “El nombre de mostres diàries varia segons l'evolució de l'ona en la qual ens trobem. Si bé aquest mes de gener arribàvem a analitzar entre 30 i 40 mostres diàries, ara estem treballant sobre unes 20 al dia”, detalla Carmen Ivorra, directora científica. “Estem en procés de desenvolupament d'un kit que a més identificara si el cep és la variant britànica o sud-africana”, avança.

La prova de diagnòstic mitjançant PCR que realitzen aquestes tres empreses pot detectar en el mateix dia la presència d'un fragment del material genètic del Sars-Cov-2 en la mostra nasofaríngia o bucal. “Si prenem la mostra abans del migdia, a la vesprada disposen dels resultats”, asseguren les tres biotecnològiques.

 

ENLLAÇOS ALS SERVEIS DE PCR EN EL PARC CIENTÍFIC DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA

IMEGEN: https://imegen.es/paciente/test-covid-19/

EPIDISEASE: testcovid@epidisease.com 

SEQPLEXING: https://seqplexing.com/es/productos/p/COV-PCR-TEST