Les mirades socials i educatives des de les ciutats escrites, tema del IV Congrés Internacional Geografies Literàries

  • Gabinet de Premsa
  • 24 d’octubre de 2022
 
Vista aèria de València.
Vista aèria de València.

Els espais i llocs literaris urbans; l’educació literària: itineraris didàctics i patrimoni; les geografies literàries, educació i turisme; i València en la literatura urbana contemporània són els temes que centren el IV Congrés Internacional Geografies Literàries, que se celebra del 26 al 28 d’octubre en la Facultat de Magisteri de la Universitat de València.

La iniciativa està organitzada pel Grup d’investigació Geografies Literàries (GEOLIT) (https://www.uv.es/geolit/) amb el títol ‘Mirades socials i educatives des de les ciutats escrites’.

El congrés pretén aportar i compartir, des de les investigacions més recents i interdisciplinàries, noves mirades socials i educatives a partir del «gir espacial», que entén l’ésser humà en la seua interacció dialèctica a través dels espais i que utilitza l’«espacialitat» com a objecte d’estudi, concretada en el concepte de lloc, definit com a espai concret travessat d’emocions i generador d’identitats personals i col·lectives.

Hi haurà sis conferències plenàries i 44 comunicacions presentades per 57 comunicants.

El divendres 28 se celebra al Jardí Botànic una taula redona, moderada per Irene Rodrigo, amb els novel·listes Rafa Lahuerta, Ferran Torrent i Miquel Nadal, i una ruta literària «València, de l’antiturisme a la globalització».

El dimecres 26, a les 20 hores, al Centre de Cultura del Carme hi haurà un recital poètic sobre la poesia urbana de Marc Granell a càrrec de Vicent Camps; i el dijous 26, a les 20 hores, al Col·legi Major Rector Peset tindrà lloc el concert d’Òscar Briz «Paisatges de ciutat en cançó»

Els participants procedeixen de 15 universitats espanyoles, a més de 3 centres de secundària i una biblioteca i d’universitats de 8 països europeus diferents.En la ponència inaugural el professor de la Universitat de Limoges Bertrand Westphal tractarà de la connexió entre ‘Art urbà i geografia literària’, amb exemples dels carrers de València. En la ponència de clausura el professor de la Universitat Jaume I Adolf Piquer tractarà de les ‘Valències literàries’.

Entre els assistents, hi ha 70 matriculats, a més de 60 mestres de primària i professors de secundària que participen, al llarg de les tres vesprades del congrés, en l’itinerari formatiu del Cefire de Plurilingüisme Rutes literàries en contextos educatius’.

Més informació: