Mobilitat internacional: factor determinant per a l’increment de l’ocupabilitat en Economia

El Grau en Economia és un dels que presenten millors dades d’ocupació de la branca de coneixement de Ciències Socials i Jurídiques, segons es desprén de l’anàlisi de l’últim Estudi d’Inserció Laboral de Graus realitzat per UVocupació (persones titulades entre 2016 i 2018). D’aquesta lectura, es posa en evidència la mobilitat internacional com a factor clau en l’increment de les dades generals d’ocupació, és a dir, en la millora efectiva d’ocupabilitat de la carrera.

30 de de novembre de 2021

Iván Vicente, graduat en Economia per la Universitat de València.
Iván Vicente, graduat en Economia per la Universitat de València.

Així, la taxa d’ocupació de l’estudiantat que ha realitzat un programa d’intercanvi, Erasmus o Programa Internacional, augmenta 12 punts percentuals respecte d’aquell no n’ha fet cap (93% vs. 81%).

Altres indicadors que es veuen incrementats són: l’ocupació d’un lloc relacionat amb la titulació (77% vs. 62%); l’ajust al nivell d’estudis quan el lloc ofertat requeria titulació universitària (90% vs. 62%); l’ocupació de qualitat, és a dir, un treball que requereix titulació universitària i que està relacionat amb els estudis realitzats (73% vs. 55%); la categoria professional exercida –un puesto de tècnic o amb persones a càrrec– (83% vs. 48%); i, en menor mesura, un contracte estable (55% vs. 47%).

En aquest sentit, l’Estudi d’Inserció assenyala que, aproximadament, u de cada tres estudiants d’Economia, participa en un programa de mobilitat internacional durant la carrera, mentre que el 28% de les persones titulades van ser contractades en l’empresa on van realitzar les pràctiques professionals o en alguna relacionada amb aquella.

Quant als sectors econòmics on desenvolupen la seua tasca professional, destaquen Serveis a empreses; Institucions financeres, assegurances i activitat immobiliària; i Administració pública, defensa i seguretat social.

A més, prop de la meitat dels egressats i les egressades tenien el seu treball actual o últim en una gran empresa, o siga, una organització amb una plantilla de més de 250 treballadors i treballadores.

D’altra banda, l’ocupabilitat millora notablement entre l’estudiantat que va acabar la titulació fa dos anys i el que finalitzà fa un: per exemple, el percentatge d’egressats que treballaven a jornada completa un any després d’acabar els estudis és del 68,2%, mentre que el dels que finalitzaren fa dos anys és del 93,9% (la diferència se situa en 25,7 punts); i, sobre l’estabilitat en la contractació, el percentatge dels primers és del 36,2% i el dels segons del 61,2%, evidenciant una millora de 25 punts també.

Comparació amb el segon estudi
Per últim, si es comparen els resultats entre les persones titulades en Economia l’any 2017 i les egressades en 2019, la millora crida igualment l’atenció: la taxa d’ocupació es veu incrementada en 11 punts (passa del 73,9% al 84,9%); els contractes estables augmenten en 17 punts (del 32,5% al 49,5%); la jornada completa s’incrementa en 10,6 punts (del 71,1% al 81,7%); i l’ocupació d’un càrrec amb responsabilitat puja 9,7 punts (del 49,4% al 59,1%).

En el següent capítol de ‘Treballem. De la Universitat al món laboral’, Iván Vicente, graduat per la Universitat de València, ens conta la seua experiència des que començà els seus estudis a la Facultat d’Economia fins a la seua inserció professional.

Altres Notícies