Naix SIMODAR, una spin-off de la Universitat per a l’entrenament d’operadors de maquinària mitjançant simulació en temps real

  • Parc Científic
  • 28 d’abril de 2023
 

Una nova spin-off de la Universitat de València implantarà eines de realitat virtual per a la formació i entrenament d’operadors de maquinària. L’aprenentatge es farà en un entorn segur mitjançant sistemes de simulació en temps real desenvolupats a mida. La Universitat participa en el capital social d’aquesta empresa sorgida de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC).

Els simuladors d’entrenament permeten instruir operadors de maquinària en un entorn segur i cost reduït. Les màquines i els vehicles emprats en entorns miners o en l’obra pública, les grues de construcció, les grues portuàries, els magatzems i altres tipus de vehicles d’ús civil requereixen un entrenament rigorós que evite no només els riscos associats al seu maneig sinó també l’elevat cost que suposa l’ús de la maquinària per a la formació d’operadors.

SIMODAR Training Solutions S.L., la nova spin-off de la Universitat de València, té per objectiu la transferència de tecnologies de realitat virtual (RV) per a la formació i l’entrenament d’operadors de maquinària, mitjançant sistemes de simulació en temps real basats en les tecnologies RV transferides des de la Universitat a la spin-off. Així, l’empresa, que s’ubicarà en el Parc Científic de la institució acadèmica, desenvoluparà i comercialitzarà simuladors dotats amb un programari titularitat de la Universitat, que SIMODAR explotarà gràcies a la subscripció d’un contracte de llicència de tecnologia entre les parts.

El sistema integra tant components de programari –algorismes de visualització, models matemàtics de comportament o mòduls de sensorització, aprenentatge i avaluació, entre d’altres– com a elements de maquinari –plataformes de moviment, cabines, sistemes de visualització, ulleres de realitat virtual, seients i comandaments industrials–, adaptats per aportar a l’usuari més sensació de realisme durant l’ús del simulador.

“Els simuladors permeten l’exposició a situacions de risc elevat o irrealitzables en un escenari real, com ara condicions meteorològiques adverses, avaries, entorns d’operació perillosos, etc.”, explica Rafael Martínez Durá, investigador del grup LSyM, a l’IRTIC, i principal promotor de SIMODAR. “Això permet capacitar els operadors en matèria de prevenció de riscos, implementar mesures de control per evitar possibles danys humans i materials, i fomentar la qualitat i execució dels treballs”, conclou.

SIMODAR Training Solutions S. L. sorgeix del Laboratori de Simulació i Modelat (LSyM, IRTIC), un grup de recerca avançada amb més de dues dècades d’experiència en el desenvolupament de sistemes de formació basats en realitat virtual, modelatge matemàtic, plataformes de moviment i sistemes informàtics.

Amb aquesta són actualment 18 les firmes en actiu reconegudes com a spin-off de la Universitat de València, una modalitat d’empresa basada en el coneixement, que la institució acadèmica recolza i participa en capital social, en línia amb les polítiques de transferència del coneixement fomentades per la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació, i accentuades en l’última reforma.