Nanociència i divulgació en el festival ‘10alamenos9’

  • Fundació Parc Científic
  • 19 d’abril de 2018
 
cartell

L'Institut de Ciència Molecular (ICMol) celebra, divendres 20 d'abril, una jornada de divulgació científica en el marc del ‘Festival de Nanociència i Nanotecnologia 10alamenos9’ (N&N). Es tracta de la tercera edició d'aquesta iniciativa orientada a sensibilitzar i potenciar el coneixement general cap a la N&N. La trobada es du a terme en diferents ciutats d'Espanya i és la primera vegada que s’organitza a València.

La jornada, que es desenvoluparà en dos espais –ICMol i Les Naus- mostrarà les implicacions i l'abast de la N&N a través de nombrosos tallers, exposicions, taules redones, cafès tertúlia, seminaris, classes magistrals i actuacions de ciència i art, en les quals estan implicats molts dels principals centres de recerca i universitats dedicats a la investigació en nanotecnologia de tota Espanya. Tot açò cercant un contacte directe amb la societat, orientat a l'establiment d'un nanodiàleg experts-societat que facilite l'enteniment del que podria ser la revolució industrial del segle XXI, la revolució nanotecnològica.

Per a tal finalitat, ‘10alamenos9’ compta amb el patrocini de les empreses BASF i VLC photonics, així com amb la col·laboració del centre de recerca ITENE (Institut Tecnològic de l'Embalatge, Transport i Logística) i del Centre d'Innovació Les Naus de l'Ajuntament de València.

La Jornada començarà a les 09:00 hores del matí a l’ICMol, on es concentraran al voltant de 80 estudiants de secundària de l'IES Sedaví, l'IES Benetússer i l'IES Federica Monseny de Burjassot. En primer lloc aprendran les bases de la nanociència i la nanotecnologia en un Nanoseminari impartit per Mónica Giménez, investigadora de l’ICMol. A continuació tindran l'oportunitat participar en Nanodiàlegs amb diversos estudiants de doctorat i postdocs.

Els participants realitzaran tres tallers on descobriran l'apassionant fenomen de la superconductivitat (Taller ‘Supernano: els materials més fins i conductors del món’); aprendran a mesurar els nivells de partícules de la ciutat (Taller ‘Nanoexaminant l'aire’) de la mà de Maidá Domat Rodríguez, cap de Projectes de l'àrea tècnica d’ITENE; i coneixeran les nombroses aplicacions que ja ofereixen la nanociència i la nanotecnologia (Taller ‘Del supermercat a casa: la nanotecnologia ja està present a les nostres vides’), de la mà de Jordi Díaz-Marcos (CCiTUB, NanoDivulga UB). El matí finalitzarà amb una visita guiada a les instal·lacions de l’ICMol.

De vesprada, a les 18.30h, la cita serà en el Centre d'Innovació Les Naus. Aquesta sessió, dirigida al públic en general, abastarà dues Nanoconferències que donaran a conéixer les meravelles del Nanomón. Les xarrades –‘Nanociencia... aqueix món on la grandària sí que importa’ i ‘Assemblees de qubits: organitzant la Nanoescala’– seran impartides per Raquel I. Galián i Alejandro Gaita Ariño, respectivament, tots dos investigadors de l’ICMol.

Més informació: