La Nau acull unes jornades sobre els límits a la llibertat d’expressió per raons de gènere

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 12 de juny de 2018
 
Foto: Sarah Pflug.
Foto: Sarah Pflug.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir les jornades ‘Els límits a la llibertat d’expressió per raons de gènere i per lluitar contra la violència masclista’, dilluns 11 de juny. Presentat i moderat per Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Universitat de València i co-editor del llibre.

En el debat hi intervingueren Mercedes Alcañiz, professora de Sociologia de la Universitat Jaume I de Castelló; Antonio Ariño, vicerector de Cultura i catedràtic de Sociologia de la Universitat de València; Maria Such, directora de l’Institut Valencià de les Dones; i Josep V. Gavaldà, professor de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València

La jornada, arran la publicació de l’obra ‘Regulación y control sobre contenidos audiovisuales en España’ (Aranzadi, 2017), pretén reflexionar al voltant de les diverses mesures legislatives que, des del plànol de la política criminal i de la regulació administrativa, han anat acotant en els últims anys el contingut de la llibertat d’expressió pel que fa a determinades afirmacions masclistes, discriminatòries o incitadores a l’odi i la violència contra les dones.

Hi ha diversos exemples de casos polèmics recentment (des de la prohibició de l’autobús d’Hazte Oír, a alguns processos a l’Audiència Nacional on cantants que tenen lletres que es consideren discriminatòries han estat processats) i també una producció legislativa consistent a diverses CCAA, entre d’elles la valenciana, amb normes contra la discriminació a col·lectius com ara les dones o les persones transgènere, que permet el control i la sanció de determinats continguts expressius.

A la taula redona s’analitzaran totes aquestes qüestions, aprofitant les aproximacions fetes als diversos treballs del llibre i, molt particularment, comentant el capítol de qui va ser director d’activitats del Vicerectorat de Cultura, Gonzalo Montiel, que va faltar el 2015, sobre ‘Lógicas de control y lógicas de vigilancia en la regulación del audiovisual: la reforma del art. 510 del Código penal’, que permet castigar penalment els discursos d’odi contra les dones.