La Nau acull la presentació d’una rigorosa guia sobre les dones i la repressió franquista a València

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 13 de març de 2018
 
Imatge de la coberta del llibre. Dones en la Presó Provincial de Dones de València, entre finals de 1939 i juliol de 1941 (Arxiu personal Esther G.)
Imatge de la coberta del llibre. Dones a la Presó Provincial de Dones de València, entre finals del 1939 i juliol del 1941 (arxiu personal Esther G.).

L’Aula Magna del Centre Cultural La Nau va acollir dilluns dia 12 de març la presentació del llibre ‘Mujeres y represión franquista. Una guía para su estudio en Valencia’. L’obra, que sorgeix davant la constatació que molts dels grans avanços en la investigació sobre la història de les dones, la dictadura franquista i les particularitats de la repressió femenina continuen sense plasmar-se en els llibres de text, ha sigut possible gràcies a una subvenció de la Conselleria de Justícia.

En l’acte han intervingut Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València; José García Añón, director general de Reformes Democràtiques de la Conselleria de Justícia; l’autora del pròleg, Ana Aguado; i els coordinadors del volum: Carlos Fuertes i Vicenta Verdugo.  

El llibre és resultat d’un treball col·lectiu de diversos investigadors de l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València. La dictadura i la repressió són sovint abordades de manera superficial i amb una insuficient perspectiva crítica i de gènere. Les dones apareixen sota el franquisme –igual que en molts altres períodes– com un subjecte passiu, i s’obvia el seu protagonisme i la seua capacitat de resistència.

Davant d’aquest panorama negatiu, el principal objectiu d’aquesta guia és proporcionar al professorat i a l’alumnat de quart d’ESO, Batxillerat i Universitat, però també al públic general, una síntesi amena, rigorosa i actualitzada de la repressió franquista sobre les dones i de les seues pràctiques de resistència. S’ha dut a terme un important treball de localització de textos d’historiadors i historiadores especialistes, fotografies, documentació d’arxius públics, documentals, còmics, pel·lícules o testimonis orals. Alhora, davant del tradicional copia i apega, el llibre proposa diverses activitats amb una finalitat reflexiva i d’aprofundiment, fomenta el treball cooperatiu i estableix ponts amb les inquietuds de l’alumnat actual, amb el seu entorn i amb els problemes del present.

El llibre és per tant una reflexió sobre la memòria de les dones que van patir i van combatre la dictadura i sobre la necessitat d’un ensenyament de la història crític, actualitzat i amb perspectiva de gènere. Un ensenyament amb el qual es contribuïsca a la construcció d’una ciutadania activa compromesa amb la democràcia, amb els drets socials i la igualtat entre homes i dones.