La Nau acull una exposició sobre els 50 anys de CCOO del País Valencià

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 19 d’abril de 2018
 
Les autoritats en l'acte de la inauguració de l'exposició.
Les autoritats en l’acte d’inauguració de l’exposició.

Dimarts 17 d’abril, la Sala Acadèmia del Centre Cultural La Nau, va acollir la inauguració de ll’exposició commemorativa de la fundació de les Comissions Obreres del País Valencià pel seu cinquanta aniversari. L’acte va comptar amb la presència de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; del secretari general de CCOO, Unai Sordo; del seu homòleg de CCOO-PV, Arturo León; de la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra; del president de les Corts, Enric Morera; del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez; i de l’alcalde de València, Joan Ribó.

La inauguració de l’exposició coincideix amb la presentació pública de CCOO-PV cinquanta anys abans, en un context de clandestinitat i de repressió. La mostra arreplega objectes, documents, fotografies, registres sonors i d’imatges “a fi que el passat es mostre tal com va ser o com hem cregut que va ser, per aprendre allò que hui ens és necessari fer o evitar. En definitiva, contribuir a la recuperació d’una memòria activa allunyada de la complaença amb el passat i també amb el present”, d’acord amb els organitzadors.  

Mitjançant documents de formats i llenguatges diversos, es pretén la reflexió i l’anàlisi, però també revalorar l’aportació de CCOO-PV en la configuració del País Valencià i en els canvis socials que han tingut lloc en aquest període. L’objectiu fonamental és donar a conéixer la memòria de la lluita de centenars de persones compromeses amb l’acció política i sindical.

L’exposició, que està comissariada per Mila Belinchón, Luis García Trapiello, Alberto Gómez i Tatiana Sapena, pretén ser un exercici de memòria del sindicalisme, però també una reflexió carregada d’actualitat, que pose el públic en la situació de recordar el passat en funció dels reptes futurs. La globalització i les noves tecnologies estan provocant la desregulació dels mercats, i això té greus conseqüències en el món del treball i en les organitzacions sindicals.

La mostra s’ha configurat al voltant de cinc àmbits temàtics: naixement de CCOO en la dictadura, transformació de moviment a sindicat, acció sectorial del sindicat, el sindicat al País Valencià i el moment present.

Completen l’exposició el reconeixement del compromís de la cultura amb el moviment obrer, que artistes i intel·lectuals van materialitzar de manera solidària amb les seues obres. Des de l’univers de la creativitat plàstica, molts artistes van acudir a expressar el seu suport i solidaritat a CCOO. Una àmplia tria d’aquestes obres artístiques també està present en aquesta mostra commemorativa.

L’exposició ha estat organitzada per Comissions Obreres del País Valencià i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València, amb la participació de la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals, FEIS Arxiu Històric José Luis Borbolla Càtedra Interuniversitària de Memòria Democràtica de la Comunitat Valenciana i l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València.

Les Corts Valencianes i la Generalitat Valenciana han patrocinat la mostra. Els ajuntaments col·laboradors han estat el d’Alzira, Sagunt, València, la Vall d’Uixó. També hi ha col·laborat Caixa Ontinyent.

L’entrada a l’exposició és lliure i romandrà a La Nau des del 17 d’abril fins a l’1 de juliol. L’horari de visita, de dimarts a dissabte, serà de 10 a 14 hores i de 16 a 20 hores. Diumenge i festius, de 10 a 14 hores. Dilluns tancat.