La Nau celebra 25 anys de ‘Terra i llibertat’ amb Ken Loach

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 2 de desembre de 2019
 
Ken Loach. Foto: Paul Crowther.
Ken Loach. Foto: Paul Crowther.

Divendres 29 de novembre a les 19 hores, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir un acte en què es va commemorar el 25 aniversari de la pel·lícula 'Terra i llibertat' (1995), dirigida pel famós director anglés Ken Loach. El cineasta, junt amb l’actriu Rosana Pastor i la productora d’aquesta emblemàtica cinta, Rebecca O’Brien, acudiren a aquest debat, que va versar sobre la solidaritat internacionalista. Aquesta taula redona va estar presentada per Alfons Cervera, escriptor i coordinador del Fòrum de Debats de la Universitat de València. L’entrada al Paranimf va ser lliure fins a completar l’aforament.

En el debat, titulat ‘Terra i llibertat: solidaritat internacionalista’, l’actriu, el director i la productora rememoraren el rodatge d’aquest llargmetratge, que conta la història d’un vell comunista anglés, David Carr –interpretat per Ian  Hart–, que deixa Liverpool el 1936 per intervenir en la guerra civil espanyola dins del bàndol republicà. El protagonista ingressa en la Brigada Internacionalista del front d’Aragó, on coneixerà diversos milicians procedents de tota Europa i dels Estats Units, especialment, l’anarquista espanyola Blanca, interpretada per una memorable Rosana Pastor.

Terra i llibertat, guanyadora en els Premis César en la categoria de millor pel·lícula estrangera, a més d’aconseguir el Premi FIPRESCI i el Premi del Jurat en el Festival de Cannes, defensa la igualtat entre les persones i el fet de compartir terra i béns sense existència de classes socials. Aquests ideals, també defensats pels mateixos republicans que van combatre en la guerra civil espanyola, van ser els que Ken Loach, després de 25 anys de l’estrena de Terra i llibertat, va transmetre en l’acte commemoratiu que es va celebrar en La Nau.

Ken Loach també és conegut per pel·lícules imprescindibles com Agenda oculta (1990), El meu nom és Joe (1998), El vent que agita l’ordi (2006) o Jo, Daniel Blake (2016), guanyadora de la Palma d’Or en el Festival de Cannes.

L’acte va estar convocat per Fòrum de Debats, Rosana Pastor, P.F. Fosses de Paterna, CCOO, Col·lectiu Alba i CGT.

Posteriorment el dissabte dia 30 es va celebrar al municipi de Mirambell (Terol) una jornada commemorativa amb el director britànic, Ken Loach; la productora Rebecca O’Brien, Rosana Pastor i altres actors i actrius que participaren al rodatge, i la col·laboració del veïnat del poble.

El programa d’actes a Mirambell va consistir en una visita al poble i als escenaris de la Ruta de Terra i Llibertat;  un encontre amb alguns membres de “la milícia”; projecció de la pel·lícula i un sopar popular.