La Nau exposa el resultat d’uns tallers d’innovació sociocultural amb xiquets

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 16 de gener de 2018
 
Talleres 'Art i Ment'. Foto Miguel Lorenzo.
Talleres 'Art i Ment'. Foto Miguel Lorenzo.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha inaugurat, dilluns 15 de gener, l’exposició ‘Projeccions infantils. Tallers d’experiència estètica’, on es mostren part dels resultats del programa d’intervenció sociocultural ‘Art i Ment’. L’exposició podrà visitar-se a la Sala Oberta fins al pròxim dia 28 de gener.

El projecte ‘Art i Ment’ es va iniciar pel gener de 2017 dins de la programació ‘Nau Social’ del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, que té com a finalitat promoure accions destinades a grups vulnerables i reduir la desigualtat social a través de la cultura. 

En concret, la primera edició del programa ‘Art i Ment’ s’ha destinat a famílies amb xiquets de 10 a 12 anys -just en l’etapa prèvia a l’adolescència-, per millorar a través de l’art aspectes com l’autoestima, l’expressió, el control emocional, l’assertivitat, les relacions socials i familiars d’aquest col·lectiu.

En total han participat 23 xiquets i xiquetes susceptibles a millorar aquests aspectes, i els resultats de la primera edició han sigut positius, ja que després de les 12 sessions psico-educatives i artístiques realitzades al llarg de quatre mesos, s’han pogut observar millores en la conducta de tots ells. Tant els tallers com les conferències dirigides als pares i mares dels participants han sigut gratuïts.

El que es mostra en l’exposició és el treball realitzat durant aquests mesos, que ha estat coordinat per la terapeuta Alicia Costa, i que ha comptat entre altres amb les aportacions del grafiter valencià Luce i l’il·lustrador Mauro. L’exposició es complementa amb imatges dels tallers realitzades pel fotoperiodista Miguel Lorenzo.

Els estudiants han participat en el programa després de ser seleccionats per les direccions dels centres i responsables dels gabinets psicològics dels col·legis públics Cervantes, Dr. Oloriz, Marqués del Turia, Mestalla i Nostra Senyora dónes Desamparats. 

Aquest projecte universitari ha sigut possible gràcies al finançament de Caixa Popular i les aportacions de l’IVAJ-Generació Jove i de les Fundacions Per Amor a l’Art i Antonia Mir. A més s’ha comptat amb la col·laboració del Màster Oficial en Recerca i Tractament de Patologies associades en Drogodependències de la Universitat de València.

En 2018, el focus en les joves víctimes de la violència de gènere

Després de l’experiència de l’any passat, l’edició de 2018 arranca amb el focus dirigit a les joves víctimes de violència de gènere. Els tallers, que s’iniciaran el 16 de gener en el Centre Cultural La Nau, se celebraran els dimarts de 15 a 17 hores i tractaran de millorar aspectes com l’autoestima i l’assertivitat de les participants mitjançant l’experiència estètica. En els pròxims mesos es duran a terme tallers que treballaran aquests aspectes a través de la música i les arts plàstiques. La inscripció és gratuïta i podrà realitzar-mitjançant el formulari. Aquesta edició compta amb el patrocini de la Fundació Juan José Castellano Comenge.