La Nau presenta ‘REHOGAR’, una exposició que proposa la reutilització de materials per transformar la societat

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha inaugurat aquest dimarts, dia 14 de gener, a les 19.30 hores, l’exposició ‘REHOGAR. Disseny obert i reutilització. Xa edició’, que es podrà veure a la Sala Acadèmia fins al 4 de febrer. Aquesta mostra col·lectiva que se celebra des del 2009 entorn del disseny obert i la reutilització com a eines de transformació social, ha presentat un ampli ventall de propostes en què l’aprofitament dels recursos i el respecte per les persones i per l’entorn hi són qüestions determinants.

15 de de gener de 2020

En la seua desena edició, REHOGAR proposa un recorregut per més de 40 peces que conformen un ecosistema de pràctiques, eines i productes, al mateix temps que planteja modificacions en els nostres actuals hàbits de consum i producció. Malgrat la diversitat de les obres, totes tenen un comú denominador: han sigut desenvolupades per despertar la nostra sensibilitat i instigar el canvi en les nostres maneres d’habitar i relacionar-nos. A la seua manera, cadascuna de les propostes que REHOGAR exposa, obri i aferma camins cap a una major justícia social i ambiental.

‘REHOGAR. Disseny obert i reutilització’ s’erigeix com un projecte col·lectiu internacional conformat per obres que transmeten una consciència col·lectiva i global basada en la cultura d’’usar, cuidar i transformar’, enfront de la filosofia mercantilista d’’usar i llençar’. A més, por el seu 10è aniversari, aquesta iniciativa impulsada pel col·lectiu Makea Tu Vida ha decidit complementar l’exposició amb una sèrie d’activitats que tenen l’objectiu de difondre i explorar el seu marc teòric, conèixer de primera mà algunes de les propostes exhibides i generar espais de remescla i diversió que afavorisquen la creació i l’enfortiment de xarxes de col·laboració.

Dins d’aquest marc i de la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, la investigadora, historiadora del disseny i doctora per la Universitat de Barcelona, Raquel Pelta Resano, ha impartituna conferència titulada ‘Un futur millor. Disseny i utopia social’. Aquesta es va celebrarprèviament a la inauguració de la mostra, a la Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Així mateix, s’ofereixen visites guiades a l’exposició per a tots els públics els dies 18 de gener i 1 de febrer de 12.00 a 12.45 hores, i un taller destinat al públic infantil que tindrà lloc en finalitzar aquestes visites. Per a reservar plaça és necessari contactar amb visites.guiades@uv.es. A més, els col·legis i instituts que ho desitgen, també podran concertar visites guiades i tallers didàctics sobre REHOGAR en altres dates i horaris a través de la mateixa adreça de correu electrònic. Totes les activitats són gratuïtes fins a completar aforament i, com l’exposició, tenen com a objectiu mostrar les múltiples possibilitats que la reutilització i el reciclatge dels materials d’ús quotidià ens ofereixen.

‘REHOGAR. Disseny obert i reutilització’ tanca a La Nau una itinerància per diferents centres culturals i de producció de l’estat espanyol, entre els quals destaquen el Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats, Tabakalera Centre Internacional de Cultura Contemporània (Donostia), Medialab Prado (Madrid) i Central del Diseño – Matadero (Madrid).

Al llarg d’una dècada, REHOGAR, que s’ha convertit en tot un referent en el terreny del disseny obert i la reutilització de residus per a la construcció de nous objectes, ha exhibit més de 490 propostes nacionals i internacionals, teixint una sòlida xarxa de persones, professionals i comunitats que activen processos de transformació oberts i replicables des de nous paradigmes econòmics, socials i mediambientals.

Altres Notícies