El nombre d’articles elaborats per investigadores de la Universitat augmenta en un any un 13,66%, segons el CWTS Leiden Ranking

El CWTS Leiden Ranking mesura l’impacte i la col·laboració científica, la publicació d’accés obert i la diversitat de gènere a partir d’una classificació d’universitats seleccionades pel nombre de publicacions indexades en Web of Science durant quatre anys. Segons l’actualització de juny, a escala espanyola, la Universitat de València (UV) és la quarta millor en el recompte complet i fraccionat, i en indicadors de gènere s’han mesurat 11.342 articles elaborats per dones, un 13,66% més que en 2020. A més, per camps de coneixement, és primera en Ciències Socials i Humanitats (recompte fraccionat) i tercera en dos àrees: Ciències físiques i Enginyeria i també Socials i Humanitats (recompte complet).

25 de de juny de 2021

Campus de Tarongers de la Universitat de València.
Campus de Tarongers de la Universitat de València.

Els indicadors d’impacte científic en Leiden poden ser calculats utilitzant un mètode de recompte complet o un fraccionat. El primer atorga un pes complet d’un a cada publicació d’una universitat i el fraccionat pondera el pes de les publicacions segons el nombre de col·laboradors de la institució. Enguany, el nombre d’institucions ha augmentat fins a les 1.225, per 1.176 l’any 2020.

En el recompte complet, la Universitat de València es manté com a primer centre d’ensenyament superior a la Comunitat Valenciana, posició que ocupa els últims huit anys. Respecte a indicadors d’impacte científic, la UV ha incrementat el nombre d’articles i ha arribat a 11.827, per 10.958 en 2020. D’aquests, 259 se situen en el top de l’1% dels més citats (45 més que en l’edició anterior) i 1.473 (116 més que en 2020) estan entre el 10% més citat. En indicadors de gènere, en 2021 s’han mesurat 11.342 articles elaborats per dones, un 13,66% més que en 2020 (9.793), mentre que els signat per homes s’han incrementat en el mateix període un 9,75%, fins a arribar a 20.649. En els articles signats per dones i per homes, s’han incrementat un 27,68% respecte a 2020: 39.312.

En el recompte fraccionat del CWTS Leiden Ranking, la Universitat de València té 44 articles (3 més que l’any anterior) entre l’1% dels més citats del món; i passa de 408 a 530 en aquells que estan entre el top del 10% més citats.

Pel que fa al CWTS Leiden Ranking per camps i en el recompte complet, en mesurar el nombre de publicacions, la Universitat és tercera d’Espanya en Ciències Físiques i Enginyeria, així com també en Ciències Socials i Humanitats; quarta en Ciències de la Vida i de la Terra; i cinquena en Ciències Biomèdiques i de la Salut. En el recompte fraccionat d’aquest indicador, els resultats són, a nivell estatal, a més de primera en Ciències Socials i Humanitats, quarta en Ciències Físiques i Enginyeria, i cinquena en Ciències Biomèdiques i de la Salut, i també en Ciències de la Vida i de la Terra.

Aquesta classificació està liderada a escala mundial per la Universitat de Harvard, l’acadèmia Xinesa de Ciències i la Universitat de Toronto. A Europa, les tres primeres classificades són Òxford, el College de Londres i Cambridge, mentre que a Espanya lideren el CWTS Leiden Ranking les universitats de Barcelona, l’Autònoma de Barcelona, la Complutense de Madrid i la de València.

Més informació:

CWTS Leiden Ranking: https://www.leidenranking.com/

Rànquing al Servei d’Anàlisi i Planificació de la UV: https://ir.uv.es/cXXDSc0

Altres Notícies