Un nou mètode permet anticipar el resultat de la teràpia de resincronització en pacients afectats per insuficiència cardíaca

 
Joaquín Osca, Carmen Fernández, Nuria Ortigosa, Antonio Galbis.
Joaquín Osca, Carmen Fernández, Nuria Ortigosa, Antonio Galbis.

Investigadors de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Hospital La Fe i han desenvolupat un nou mètode que permet millorar la selecció de pacients amb insuficiència cardíaca que han de ser sotmesos a la Teràpia de Resincronització Cardíaca (TRC). El mètode presentat ajudaria a preveure el resultat d’aquesta intervenció i optimitzar la presa de decisions.

La TRC s'aplica per a millorar la funció cardíaca en pacients que persisteixen amb símptomes malgrat ser sotmesos a un tractament farmacològic adequat i que a més presenten en l'electrocardiograma criteris de disincronia; en ella, s’implanta als pacients un marcapassos especial. Es tracta d'una teràpia estesa, si bé, en l'actualitat, un de cada tres pacients que se sotmeten a ella finalment no responen de forma positiva, malgrat complir els estàndards clínics necessaris.

“Existeix una necessitat clínica de, mitjançant mètodes no invasius, millorar la selecció dels pacients i evitar intervencions que no donen resultats. I és ací on s’emmarca el nostre treball”, explica Nuria Ortigosa, investigadora de l’Institut de Matemàtica Pura i Aplicada (IUMPA) de la UPV.

Des del Departament d’Anàlisi Matemàtica de la Universitat de València, l’IUMPA-UPV, i el Servei de Cardiologia de l'Hospital La Fe han realitzat un estudi retrospectiu mitjançant un nou marcador elèctric -obtingut a partir de diferents valors extrets de l’anàlisi espectral de l'electrocardiograma- amb l'objectiu de mesurar la seua energia abans de realitzar la intervenció. 

“Aquest marcador és significativament superior en aquells pacients que posteriorment respondran a TRC enfront d’aquells que no presentaran resposta positiva a la TRC, sent particularment major en aquells amb miocardiopatia isquèmica i/o amb bloqueig de branca esquerra”, assenyalen des de l'equip investigador.

Així, el nou marcador elèctric és capaç d'identificar, de manera prèvia a la intervenció, aquells pacients que respondran positivament a la teràpia. Els resultats obtinguts milloren la precisió i la sensibilitat un 20% pel que fa a l'estàndard clínic més utilitzat en l'actualitat per a seleccionar els pacients candidats a la intervenció. 

“El nostre treball té com a objectiu facilitar la pràctica clínica, amb el propòsit de reduir la taxa de pacients que són sotmesos a TRC i finalment no responen al tractament mitjançant la utilització d'una tècnica no invasiva senzilla i àmpliament disponible, com és l'electrocardiograma de superfície”, afigen els investigadors.

L'estudi desenvolupat pels investigadors de la UV, la UPV i l'Hospital La Fe ha sigut publicat en la revista ‘Medical & Biological Engineering & Computing’.

Referència
Ortigosa, N., Pérez-Roselló V., Donoso, V., Osca, J., Martínez-Dolz, L., Fernández, C. & Galbis, A. “Early prediction of cardiac resynchronization therapy response by non-invasive electrocardiogram markers.” Medical & Biological Engineering & Computing 2017. DOI 10.1007/s11517-017-1711-1
 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies