Un nou mètode permet anticipar el resultat de la teràpia de resincronització en pacients afectats per insuficiència cardíaca

  • Gabinet de Premsa
  • 13 de novembre de 2017
 
Joaquín Osca, Carmen Fernández, Nuria Ortigosa, Antonio Galbis.
Joaquín Osca, Carmen Fernández, Nuria Ortigosa, Antonio Galbis.

Investigadors de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Hospital La Fe i han desenvolupat un nou mètode que permet millorar la selecció de pacients amb insuficiència cardíaca que han de ser sotmesos a la Teràpia de Resincronització Cardíaca (TRC). El mètode presentat ajudaria a preveure el resultat d’aquesta intervenció i optimitzar la presa de decisions.

La TRC s'aplica per a millorar la funció cardíaca en pacients que persisteixen amb símptomes malgrat ser sotmesos a un tractament farmacològic adequat i que a més presenten en l'electrocardiograma criteris de disincronia; en ella, s’implanta als pacients un marcapassos especial. Es tracta d'una teràpia estesa, si bé, en l'actualitat, un de cada tres pacients que se sotmeten a ella finalment no responen de forma positiva, malgrat complir els estàndards clínics necessaris.

“Existeix una necessitat clínica de, mitjançant mètodes no invasius, millorar la selecció dels pacients i evitar intervencions que no donen resultats. I és ací on s’emmarca el nostre treball”, explica Nuria Ortigosa, investigadora de l’Institut de Matemàtica Pura i Aplicada (IUMPA) de la UPV.

Des del Departament d’Anàlisi Matemàtica de la Universitat de València, l’IUMPA-UPV, i el Servei de Cardiologia de l'Hospital La Fe han realitzat un estudi retrospectiu mitjançant un nou marcador elèctric -obtingut a partir de diferents valors extrets de l’anàlisi espectral de l'electrocardiograma- amb l'objectiu de mesurar la seua energia abans de realitzar la intervenció. 

“Aquest marcador és significativament superior en aquells pacients que posteriorment respondran a TRC enfront d’aquells que no presentaran resposta positiva a la TRC, sent particularment major en aquells amb miocardiopatia isquèmica i/o amb bloqueig de branca esquerra”, assenyalen des de l'equip investigador.

Així, el nou marcador elèctric és capaç d'identificar, de manera prèvia a la intervenció, aquells pacients que respondran positivament a la teràpia. Els resultats obtinguts milloren la precisió i la sensibilitat un 20% pel que fa a l'estàndard clínic més utilitzat en l'actualitat per a seleccionar els pacients candidats a la intervenció. 

“El nostre treball té com a objectiu facilitar la pràctica clínica, amb el propòsit de reduir la taxa de pacients que són sotmesos a TRC i finalment no responen al tractament mitjançant la utilització d'una tècnica no invasiva senzilla i àmpliament disponible, com és l'electrocardiograma de superfície”, afigen els investigadors.

L'estudi desenvolupat pels investigadors de la UV, la UPV i l'Hospital La Fe ha sigut publicat en la revista ‘Medical & Biological Engineering & Computing’.

Referència
Ortigosa, N., Pérez-Roselló V., Donoso, V., Osca, J., Martínez-Dolz, L., Fernández, C. & Galbis, A. “Early prediction of cardiac resynchronization therapy response by non-invasive electrocardiogram markers.” Medical & Biological Engineering & Computing 2017. DOI 10.1007/s11517-017-1711-1