Obert el termini del concurs Express-Arte ConCiencia del Projecte Meitner per visibilitzar les pioneres en Física Nuclear i de Partícules

El termini per participar a la nova edició del concurs que convoca Projecte Meitner, Express-Arte ConCiencia, s’ha obert hui dijous 15 de desembre. La convocatòria, en què es barregen ciència i art, s’adreça a alumnat d’educació secundària i cicles formatius.

15 de de desembre de 2022

Express-Arte ConCiencia és un concurs multidisciplinari convocat per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, a través de ProjecteMeitner, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació, en què es combinen les ciències, les arts i les humanitats. El termini de presentació d’originals finalitza el 15 de març del 2023.

El concurs compta amb dues edicions passades on s’han presentat al voltant de 200 obres d’alumnat procedent de tot el territori nacional. Per participar en aquesta edició, els concursants hauran de fer un treball artístic original, en format vídeo, imatge o text, sobre alguna pionera de l’àmbit de l’astrofísica, física nuclear o física de partícules. La participació al concurs pot ser en grup o individual, però sempre sota la tutela d’un docent del centre educatiu.

Es concediran tres premis de 500€, un per categoria (text, imatge i vídeo). En la pàgina web de Projecte Meitner es poden trobar les bases del concurs i informació addicional, així com la documentació d’inscripció que els concursants hauran d’emplenar per participar.

Hui també tindrà lloc la presentació del programa de mentoratge #MagnIFICa dirigit a alumnes de grau i màster en física de la Universitat de València, una activitat que ha tingut una gran acollida per part de les alumnes en què les estudiants coneixeran de prop com és el dia a dia de les investigadores de l’IFIC i servirà per generar nous vincles entre les dones expertes i nobels de la física.

ProjecteMeitner, una iniciativa per donar veu a aquelles que van ser silenciades

“ProyectoMeitner. Recordant LiseMeitner”té com a objectiu principal recuperar, revaloritzar i visibilitzar la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de la figura de Lise Meitner. L’obra de teatre que explica la història del seu gran descobriment, la fissió nuclear, i que es va estrenar durant la primera edició del projecte, es torna a representar. Aquesta vegada serà al Teatre L’Agrícola d’Alboraia (València). Hi haurà dues sessions matinals els dies 2 i 3 de març destinades a centres educatius i dues vespertines els dies 3 i 4 de març per a públic general. A més, la sessió del dia 3 també s’oferirà adaptada per a públic invident.

Amb tot això, aquesta iniciativa promou la igualtat social, fomenta vocacions científiques i posa de manifest les barreres a què les dones científiques s’han enfrontat al llarg de la història. Al llarg dels pròxims mesos s’aniran desenvolupant totes les activitats que s’engloben en el marc d’aquest projecte com les jornades de Ciència i Gènere, programa de mentoratge MagnIFICa, els tallers i en finalitzar el concurs, l’exposició de les obres seleccionades.

Altres Notícies