L’Orquestra Filharmònica reconnecta amb el territori en una nova gira de primavera

  • Fundació General UV
  • 27 d’abril de 2022
 
Beatriz Fernández dirigeix el concert d'obertura de l'OFUV al Teatre Olympia. Foto d'arxiu.
Beatriz Fernández dirigeix el concert d'obertura de l'OFUV al Teatre Olympia. Foto d'arxiu.

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, dirigida per Beatriz Fernández Aucejo, va iniciar, el passat mes de març, una nova gira de primavera per tres localitats valencianes amb la finalitat de reconnectar amb el territori després de la pandèmia i revitalitzar la passió per la música entre els pobles. La primera actuació va ser a l’Església de Santa Maria d’Oliva, el dia 27.

La gira es completa en maig, els dies 15 i 19, al TAC Teatre Auditori de Catarroja (adquisició d’entrades) i al Teatre Echegaray d’Ontinyent, respectivament. Els dos concerts començaran a les 19 hores.

Les entrades per al concert de Catarroja es poden adquirir amb un descompte del 50% amb el codi OFUV50. L'operativa és molt senzilla: s'ha de triar la tarifa 'Codi promocional' i, una vegada seleccionada, se sol·licita el codi que cal introduir perquè s'aplique el descompte.

Quant a les entrades per a l'actuació d'Ontinyent, aquestes es posaran a la venda a les taquilles del Teatre Echegaray amb un preu de 5 euros per a públic en general.

Sota l’experta direcció de la valenciana Beatriz Fernández Aucejo, recentment guardonada en el concurs internacional de directores ‘La Maestra’ de París, les i els joves músics de l’Orquestra de la UV abordaran un repertori exigent amb gran qualitat musical i interpretativa amb l’objectiu de difondre el patrimoni musical europeu a través d’autors com ara Weber, Borodin i Smetana.

Així, el programa de la gira, posat en escena el dia 13 de febrer a l’Auditori de Saragossa, es presenta en dues parts de poc més de 20 minutos de duració cadascuna d’elles. La primera arrancarà amb ‘Oberon’, ‘Obertura’ de Carl Maria von Weber (1786-1826), i li seguirà ‘El Moldava’ de Bedrich Smetana (1824-1884), que donarà pas a la segona part, dedicada exclusivament a la ‘Simfonia núm. 2 en si menor’ d’Alexander Borodin (1833-1887).

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València
L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va ser creada l’any 1995. Té una plantilla de 80 joves músics, en la seua majoria universitaris, i la seua edat mitjana és 20 anys. La seua finalitat és proporcionar als seus membres una formació d’alta qualitat en interpretació orquestral, amb professorat especialitzat per a cadascuna de les famílies instrumentals. Des de la seua fundació fins a l’any 2010 va ser dirigida per Cristóbal Soler, des de 2011 fins a agost de 2018 per Hilari Garcia, i des de setembre de 2018, Beatriz Fernández Aucejo és la seua directora titular.

L’Orquestra actua regularment al Palau de la Música de València i ha realitzat nombrosos concerts a diverses sales d’Espanya i Europa, com el Palau de les Arts Reina Sofia de València, l’Auditori de Saragossa, l’Auditori de Barcelona, l’Auditori de Lleó, l’Acadèmia Philharmonicorum de Ljubljana, l’Àustria Center de Viena o el Mozarteum de Salzburg, entre altres. L’any 1998 va participar en la XXVII edició del Concurs Internacional d’Orquestres Joves a Àustria, obtenint el primer premi en la categoria d’orquestres simfòniques.

Gràcies al seu impuls, es crea en 2015 la Xarxa d’Orquestres Universitàries Espanyoles SINERGIA, de la qual és membre, així com de la Xarxa Europea d’Orquestres Universitàries (ENUO). Des de setembre de 2020 participa com a sòcia en el projecte Erasmus+ Meets (Music in Higher Education to Develop Transversal Skills).

Les seues activitats es realitzen amb el patrocini de l’Àrea d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València.

Beatriz Fernández Aucejo, directora
Natural de Paiporta (València), és diplomada en Magisteri Musical per la Universitat de València, llicenciada en Clarinet pel Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València, titulada professional en Piano pel Conservatori Professional de Música de Torrent, llicenciada en Direcció d’Orquestra de Vents per l’Associated Board of the Royal Schools of Music (el Regne Unit) i llicenciada en Direcció d’Orquestra pel Conservatori Superior de Música “Manuel Massotti Littel” de Múrcia.

Ha estat al capdavant de diverses orquestres nacionals i internacionals entre les quals destaquen la Deutsche Kammerakademie Neuss am Rhein, Orquestra de la Comunitat Valenciana, Orquestra de València, Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya OBC, Mendelssohn Symphonia Orchestra and EuropaChorAkademie, Orquestra del Festival Internacional de Música de Cancun, Orquestra Simfònica Joventuts Musicals de Calahorra, Orchestra del Conservatori Cherubini di Firenze, Orquestra de la FSMCV, Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, Jove Orquestra Simfònica de Galícia i Orquestra del Conservatori Superior “Massotti Littel” de Múrcia, entre altres.

Ha sigut directora assistent al costat dels mestres Cristóbal Soler i Manuel Galduf en la Jove Orquestra de la FSMCV, Orquestra Filharmònica de la Universitat de València i Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, i ha sigut titular de l’Orquestra de la Unió Musical de Llíria i Orquestra Ateneu Musical del Port de València on ostenta el càrrec de directora d’honor.

Dins de la seua trajectòria professional ha sigut convidada a dirigir agrupacions simfòniques de la talla de Republic Korean Navy Band, Banda Simfònica Municipal de Madrid, Banda Municipal de Barcelona, Municipal de Santiago de Compostel·la i Banda Municipal de Palma, entre altres.

Ha sigut directora titular de la Societat Musical La Lira de Vilafamés (Castelló), Associació Cultural Allegro de València, Societat Musical “L’Artesana” de Catarroja i Unió Musical de Carlet, al costat de les quals obté els guardons de quatre “Mencions d’Honor” en els diferents certàmens en els quals ha participat.

Sobreïx, al seu torn, la titularitat durant l’any 2015 de la Banda Simfònica de Dones en la seua creació, Jove Banda Simfònica de la FSMCV, sent la primera dona a ostentar aquest càrrec i subdirectora de la Banda Municipal de Barcelona entre 2017 i 2019.

Dins del camp de Direcció d’Orquestra realitza estudis de perfeccionament al costat de mestres, com Cristóbal Soler, José Miguel Rodilla, Ferrer Ferran, Ernesto Izquierdo, Manuel Galduf, José María Cervera Collado, Bruno Aprea, Peter Gülke, Yaron Traub, Joshard Daus, George Pehlivanian, Rodolfo Saglimbeni i Michael Tabachnick a l’Acadèmia Chigiana (Siena), entre altres. En l’actualitat estudia junt al mestre Arturo Tamayo al Conservatorio della Svizzera Italiana de Lugano (Suïssa).

Destaca també la designació com a membre del tribunal en diferents edicions dels Certàmens Provincials de Bandes de Música de València, Alacant i Castelló, Certamen de la Comunitat Valenciana, Certamen Nacional de Catarroja, Certamen Nacional de Colòmbia‐Paipa, Certamen d’Orquestres de Bankia de la Comunitat Valenciana, Festival Internacional de Jeju (Corea del Sud), entre altres, havent rebut diversos reconeixements a la seua professionalitat, com el Premi Isabel Ferrer de la Generalitat Valenciana, Guardó Una de Primera per la Federació de Falles de la Ciutat de València o el Premi a la Igualtat pel Periòdic Aquí de la Comarca de L’Horta Sud.

A aquests guardons se sumen els reconeixements rebuts aquest mateix mes a París després del seu pas pel concurs internacional de directores ‘La Maestra’, que en la seua segona edició ha premiat per primera vegada a una espanyola, reconeguda, a més, amb el Premi ARTE.

En l’actualitat és directora titular de la Societat Musical “Lira Castellonera” així com titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.