Les persones refugiades s’acosten als principals museus urbans a través del programa ‘Art i Ment’ de la Universitat de València

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 25 de juliol de 2022
 
Un dels tallers del programa 'Art i Ment' de la Universitat de València.
Un dels tallers del programa 'Art i Ment' de la Universitat de València.

El programa Nau Social-Art i Ment, organitzat des del Servei de Cultura Universitària de la Universitat de València, ha complit la cinquena edició amb una sèrie d’activitats i tallers dirigits a les persones refugiades coordinades per CEAR. Aquests tallers, que s’han realitzat aquest curs, han permés a persones refugiades conéixer els principals entorns culturals i museus de la ciutat: La Nau, el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC), l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i Bombas Gens. En aquests moments es preparen els continguts de la pròxima edició que se celebrarà per la tardor, mentre que aquesta setmana La Nau acull un curs sobre aquesta programa dins dels plans de formació de la Generalitat amb les universitats valencianes.

En concret, s’han desenvolupat quatre tallers en què museus i centres culturals de la ciutat es van obrir d’una manera molt especial al col·lectiu de persones refugiades gestionat per CEAR, una ONG dedicada a defensar els drets humans de les persones refugiades, apàtrides i migrants amb necessitat de protecció internacional.

Els tallers van ser dirigits per la plataforma creativa Trampolín, que funciona des de la base de la participació, la inclusió i la creença en el potencial creatiu de totes les persones. En detall, van tractar d’establir un diàleg amb les exposicions dels museus visitats perquè els participants desenvoluparen activitats d’exploració creativa amb diverses eines i materials. I tot amb l’objectiu que compartiren els seus propis imaginaris, explotaren la seua creativitat i compartiren experiències lúdiques amb iguals.

El primer taller, realitzat el dia 18 de desembre, tingué com a escenari La Nau i precisament va consistir a fer una visita a les instal·lacions d’aquest edifici per obtenir estratègies sobre com abordar una visita a un centre cultural i gaudir del patrimoni cultural i artístic que es presenta al seu abast.

La segona sessió tingué lloc el dia 22 de gener i en aquesta ocasió l’espai a visitar va ser el centre cultural Bombas Gens que acollia una exposició d’Irma Blank. A més de conèixer la història de l’edifici i de la Fundació Per Amor a l’Art, que l’impulsa, els i les participants van realitzar exercicis sobre un dels elements més característics d’aquesta artista, l’escriptura.

El Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) va ser el marc de la tercera sessió, el 12 de febrer. Els exercicis en què treballaren els membres de CEAR es basaren en les dues exposicions que acollia aquets edifici: «Artista i màquines» i «Per què soc així?». Aquesta jornada es va convertir en una explosió creativa, ja que van poder manipular materials en desús o de rebuig i fins i tot utilitzar màquines d’alta tecnologia per a establir una relació entre l’art, les màquines i els objectes.

Per a tancar el cicle, el quart taller (el 5 de març) va tenir com a protagonista l’IVAM i concretament l’exposició «L’art i la vida», obra d’Anni i Josef Alberts. L’activitat proposada per Trampolín va tractar de reivindicar conceptes com percepció, composició i colors, i l’experiència va permetre als participants mostrar creacions individuals en que pogueren desenvolupar la seua autoexpressió.

Tancava així la cinquena edició d’«Art i ment» amb la satisfacció de treballar amb un grup que s’ha mostrat participatiu i agraït, i que ens ha permès conèixer millor les necessitats d’un col·lectiu que, molt sovint, no compta en la planificació de les nostres propostes culturals.

«Art i ment», en les seues edicions anteriors s’ha adreçat també a diferents grups per als quals l’accés al mon de la cultura és complicat, si no impossible. En concret s’han dedicat tres edicions a adolescents en risc d’exclusió social i un altre a dones víctimes de violència de gènere.

A hores d’ara, ja està en marxa la programació de la sisena edició que començarà la pròxima tardor i que tindrà com a protagonistes un grup de joves en situació de precarietat. Per a ells s’han plantejat activitats encaminades a desenvolupar habilitats socials, aprendre a expressar emocions de manera adequada o resoldre conflictes sense actituds disruptives, entre altres.

 

Arxivat en: Cultura