Premiada una fotografia de l’investigador Roberto García Roa que mostra la infecció d’un fong a un insecte

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 20 de setembre de 2022
 
<i>The story of a conquest</i>, imatge guanyadora absoluta del concurs fotogràfic BMC Ecology and Evolution. Foto: Roberto García Roa.
The story of a conquest, imatge guanyadora absoluta del concurs fotogràfic BMC Ecology and Evolution. Foto: Roberto García Roa.

Roberto García Roa, investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València fins al mes d’agost, i actualment de la Universitat de Lund (Suècia), és el guanyador absolut del premi fotogràfic BMC Ecology and Evolution. García Roa ha desenvolupat part de la seua carrera professional a València com a investigador al Laboratori d’Etologia i en aquest període ha obtingut importants premis d’entitats com la Royal Society i la British Ecological Society. Algunes de les seues imatges s’han publicat en revistes prestigioses com National Geographic.

 El concurs, el resultat del qual s’ha publicat a l’agost, s’ha atorgat a la imatge de García Roa The story of a conquest, que mostra un fong paràsit que emergeix del cos d’una mosca, a la qual havia infectat prèviament. L’escena va ser captada a la Selva Peruana de Tambopata. El concurs fotogràfic BMC Ecology and Evolution rep anualment la participació d’investigadors de tot el món, que mostren els seus treballs sobre la natura i la necessitat creixent de protegir-la davant l’impacte humà a la Terra.

Tal com explica Roberto García Roa a la revista BMC Ecology and Evolution, “les espores de l’anomenat fong zombie (per exemple, del gènere Ophiocordyceps) infecten els artròpodes en traspassar-ne l’exoesquelet. Com a resultat, els hostes del paràsit, normalment insectes i aràcnids, es veuen obligats a migrar a un lloc més favorable per al creixement del fong. Ací esperen la mort, moment en què el fong s’alimenta del seu amfitrió per produir cossos fructífers plens d’espores que serviran per infectar més víctimes; una batalla modelada per milers d’anys d’evolució”.

 

Peu de foto annex:

- L’investigador Roberto García Roa.

Imatges: