Les Primeres Jornades Feministes al País Valencià compleixen 40 anys

  • Gabinet de Premsa
  • 25 d’octubre de 2017
 
Cartell

La Universitat de València ha acollit del 23 al 29 d’octubre les activitats per a commemorar el 40 aniversari de les Primeres Jornades Feministes al País Valencià. El programa, que comprenia propostes formatives i lúdiques al voltant del feminisme, es desenvolupà en diferents espais de la institució acadèmica.

Passats 40 anys de les Primeres Jornades feministes al País Valencià les feministes continuen manifestant la urgència de reflexionar i compartir moments. L’objectiu de l’encontre era celebrar l'existència lliure i pública del Moviment Feminista al País Valencià des de fa 40 anys.

La idea parteix d'un grup de dones activistes de diferents entitats i organitzacions ciutadanes, feministes, disposades a continuar defenent i promovent l'alliberament de les dones oprimides per la cultura heteropatriarcal. Malgrat el temps passat -40 anys de les primeres jornades- i que s’ha avançat en molts aspectes, encara queda molt de camí per recórrer per aconseguir una societat lliure de violència contra les dones, en igualtat de drets, que garantisca la vida plena de les dones. Aquestes jornades volen ser un encontre que facilite intercanvis, conéixer les diferents alternatives de lluites i manifestacions, expressions i les diferents vies que es generen en l'àmbit feminista.

Activitats

Divendres dia 27 se celebraren a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació dos taules participatives. Van ser per la vesprada i tractaren sobre feminisme en el territori autonòmic i sobre la visibilització de les creadores d’arts escèniques.

Dissabte dia 28 fou la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació la que acollí durant tot el dia diferents activitats. Taules participatives al voltant de l’acció feminista i les estratègies futures després del pacte d’estat contra la violència masclista; una sessió sobre ecofeminisme, i una altra sobre polítiques públiques des de l’economia feminista. La jornada es va tancar a les 20:45 hores amb l’espectacle Coloclown ‘La Mar Salà’.

Entre les activitats paral·leles que es van desenvolupar durant tota la setmana en els diferents espais també es pogueren trobar tallers de dansa, de sexualitat, de lideratge, o de memòria històrica, entre altres. També un passeig feminista per la València de les dones republicanes, o un recorregut per les graffiteres, i una batukada, cinefòrums, projecció i col·loquis. La música també va tindre el seu apartat amb concerts protagonitzats per dones artistes.

Altres espais que acolliren activitats van ser el Teatre El Musical, el CSOA L’Horta (Benimaclet), Aragó Cinema, el Col·legi Major Rector Peset, i els carrers del Cabanyal-Canyamelar.

Les activitats es van traslladar dijous 26 a l’edifici històric de la Nau. El Paranimf de la Universitat va ser seu d’una trobada entre generacions. L’acte central d'inauguració de les jornades va estar presidit per la secretaria general de la Universitat de València, Mª José Añón i per la directora de la Unitat d’Igualtat, Amparo Mañés. La professora Teresa Yeves fou l’encarregada de fer el recorregut històric per aquests 40 anys de feminisme valencià amb la conferència principal. Maria Escalona i Encarna Canet, dues de les dones que han participat en l’organització d’aquestes Jornades Feministes van ser les conductores i moderadores de la sessió.

A l’acte d’inauguració li va seguir una taula redona que pretenia ser una trobada intergeneracional de diversos grups i col·lectius de dones provinents de Castelló, Ontinyent, Xirivella o de la Casa de la Dona de València. 

Com fa 40 anys, en aquelles primeres Jornades de 1977, la Universitat de València torna a acollir la celebració i organització d’unes Jornades Feministes. En aquelles primeres jornades va ser la Facultat d’Economia l’espai on es van desenvolupar les I Jornades de la Dona del País Valencià. Ara, a l’octubre de 2017, quan se celebren els 40 anys, han sigut les aules i salons de la Facultat de Ciències Socials i ho seran durant el cap de setmana les facultats de Filosofia i Ciències de l’Educació, i la de Filologia, Traducció i Comunicació els espais on celebrar les diverses taules i debats.

La Universitat de València es manifesta compromesa amb la igualtat amb la seua contribució, des de les aules, departaments, facultats i serveis a desenvolupar el pensament i la recerca feminista i a implantar polítiques publiques per la igualtat entre dones i homes.

Les jornades van començar dilluns 23 d’octubre a la Facultat de Ciències Socials amb la inauguració a càrrec d’Inmaculada Verdeguer, vicedegana de Cultura, Participació i Igualtat. Durant tres dies, la facultat ha acollit des de taules participatives que tractaren sobre ‘Feminisme i Veganisme’, ‘Dones, precarietat i grossesa’  o ‘Dones lliures i arreu d’un món sense fronteres’ fins al monòleg ‘Vagines, vergonyes i altres vivències’, la xarrada interactiva ‘Polítiques Queer i el materialisme que ve’ o la xarrada de testimonis ‘Putes i feministes’.

El programa es pot consultar ací.

Més informació: