El professor Francisco Fuster guanya el premi ‘Antonio Domínguez Ortiz’ per una biografia de Julio Camba

  • Gabinet de Premsa
  • 27 d’abril de 2022
 
Francisco Fuster.
Francisco Fuster.

Francisco Fuster, professor d’Història Contemporània de la Universitat de València, és el guanyador del premi ‘Antonio Domínguez Ortiz’ per una biografia sobre el periodista gallec Julio Camba. El guardó, dotat amb 4.000 euros i la publicació de l’obra, el concedeixen la Fundación José Manuel Lara (del grup Planeta) i la Fundació Cajasol.

Julio Camba. Una lección de periodismo és el títol del treball de Fuster. El jurat ha destacat: “Estem davant una breu però substanciosa aproximació a la figura del gran periodista gallec per part d’un dels millors coneixedors de la seua obra, justament reivindicada en les últimes dècades per la seua lucidesa, el seu sentit de l’humor i la seua concisa i elegant escriptura”.

Francisco Fuster ha participat en diferents projectes d’investigació I+D i ha realitzat estades en centres de reconegut prestigi com la Universidad Complutense de Madrid, la Fundación Ortega y Gasset de Buenos Aires, l’École des Hautes Études en Sciencies Sociales de París, l’Escuela Española de Historia y Arqueología del CSIC a Roma, la Universitat de Tel Aviv i la Queen Mary University de Londres.

Fuster és membre de diversos grups d’investigació, i la seua principal línia se centra en la història de la cultura espanyola del segle XX, amb especial interés en el període conegut com a Edat de Plata (1900-1936). Els seus últims llibres són Aire de familia: historia íntima de los Baroja (Càtedra, 2018), Baroja en París: Guerra Civil y exilio (1936-1940) (Marcial Pons, 2019) i Introducción a la Historia (Càtedra, 2020). Actualment treballa en una biografia de l’escriptor José Martínez Ruiz (Azorín).

Julio Camba (Vilanova de Arousa, 1884-Madrid, 1962) és un dels millors articulistes espanyols del segle XX i un important corresponsal a l’estranger. Segons Francisco Fuster, “malgrat aquesta certesa, el seu caràcter fugisser i reservat ens ha impedit accedir a la intimitat de la seua persona: a aquest ego perible que ell mateix es va esforçar a amagar sota la màscara del seu arxiconegut personatge”.

La biografia guardonada pretén “no sols reconstruir l’existència de Camba a través d’un relat àgil, fluid i documentat, sinó també rendir un homenatge a la qual, potser, va ser la millor generació de periodistes que ha donat el nostre país”

L’obra premiada es publicarà en la tardor de 2022.