El professor Javier DeFelipe inaugura un cicle sobre neurociència a la Universitat que reunirà destacades figures

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 17 d’abril de 2018
 
Imagen de la noticia

Javier DeFelipe, professor d’investigació a l’Instituto Cajal (CSIC) i director del Laboratorio Cajal de Circuitos Corticales del Centro de Tecnología Biomédica (CTB) de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), ofereix la conferència ‘El cervell humà: una perspectiva científica i filosòfica’, dimarts dia 17 d’abril, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Aquesta conferència, que s’inscriu en l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, inaugura un cicle sobre la neurociència que aplegarà a la Universitat de València   destacades figures nacionals i internacionals, de reconeguda trajectòria amb guardons com el Premi Príncep d’Astúries.

DeFelipe parlarà sobre la neurociència per comprendre els mecanismes biològics responsables de l’activitat mental humana. L’activitat de l’escorça cerebral està relacionada amb les capacitats que distingeixen l’ésser humà d’altres mamífers. Gràcies al notable desenvolupament i evolució del cervell som capaços de realitzar tasques summament complicades i humanes.

Si bé encara som lluny de saber com genera el cervell la nostra ment i és escàs el coneixement detallat sobre l’organització funcional i estructural del bosc neuronal humà, i en particular del mapa de les seues connexions, els avanços en el coneixement del cervell i l’acceleració en la generació i processament de les dades són cada vegada més espectaculars.

Javier DeFelipe va participar el 1997 en el projecte Neurolab de la NASA com a investigador principal de l’equip científic espanyol. A partir del 2006 va començar a centrar-se en l’estudi de la malaltia d’Alzheimer i la microestructura de l’escorça cerebral normal, estudis que continuen en curs. Actualment lidera el projecte Cajal Blue Brain, els objectius del qual s’enquadren en dos eixos principals: la microorganització anatòmica i funcional de la columna neocortical i el desenvolupament de tecnologia biomèdica (fonamentalment informàtica).

Figures nacionals i internacionals en la neurociència

El cicle ‘Els secrets del nostre cervell’ es compon de tres conferències, la primera de les quals l’ofereix el professor DeFelipe, i tres seminaris que es faran entre els mesos d’abril i juny. Aquesta iniciativa l’organitza el Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València a través dels catedràtics de la Universitat Isabel Fariñas i Federico Pallardó, en el marc de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

Álvaro Pascual-Leone, professor espanyol de neurologia i degà associat de Ciència Clínica i Translacional a l’Escola Mèdica de Harvard, visitarà la Universitat el dia 4 de juny per impartir la conferència ‘Promovent la salut cerebral’.

El 14 de juny tindrà lloc la conferencia ‘Cèl·lules nervioses de recanvi: mecanisme i limitacions’, d’Aturo Álvarez Buylla, neurobiòleg mexicà i professor d’Anatomia i Neurocirurgia a la Universitat de Califòrnia-San Francisco, especialitzat en la neurogènesi del cervell. El 2011 va ser guardonat amb el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica pels seus estudis en el desenvolupament de les cèl·lules nervioses en cervells de persones adultes, juntament amb Giacomo Rizzolatti i Joseph Altman.

El primer dels seminaris, ‘Històries de cèl·lules mares i filles i com organitzar el nostre cervell’, es farà el 21 de maig i l’impartirà Cristina Gil (Biotecnologia i Biomedicina de la Universitat de València). ‘Dimensió emocional del dolor: impacte sobre l’addicció a opioides’ és el tema del segon seminari, que dirigeix Lucía Hipólito (Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia UV), el 24 de maig. L’últim dels seminaris tindrà lloc el 13 de juny i l’ofereix Sacramento Rodríguez. En aquesta sessió la professora se centrarà en ‘Les empremtes materna i paterna dels gens plasmades en les nostres neurones’. L’horari de tots els seminaris és de 16 a 18 hores.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.