El professor Óscar Zurriaga, nou president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 15 de setembre de 2022
 
Óscar Zurriaga, professor titular al Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València. Foto: Societat Espanyola d’Epidemiologia.
Óscar Zurriaga, professor titular al Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València. Foto: Societat Espanyola d’Epidemiologia.

Óscar Zurriaga, professor titular en el Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València i cap de la Secció d’Estudis i Informació Epidemiològica a la Generalitat Valenciana, ha estat elegit nou president de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE). Zurriaga té com a objectiu treballar per continuar augmentant la visibilitat de l’epidemiologia, ampliar la base de la Societat Espanyola d’Epidemiologia i estretir-ne la relació amb la ciutadania.

Óscar Zurriaga, que ocupava el càrrec de vicepresident de la SEE, substitueix Elena Vanessa Martínez, i estarà al capdavant de l’entitat els dos pròxims anys. El nomenament es va produir a l’Assemblea Extraordinària de socis de la SEE, celebrada en el marc de la XL Reunió Anual de la Societat Espanyola d’Epidemiologia, on es va procedir a nomenar els nous càrrecs de la junta directiva.

Óscar Zurriaga és llicenciat i doctor en Medicina per la Universitat de València i Màster en Salut Comunitària, a més de metge especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública. També és investigador a la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio). En els últims anys també ha estat molt lligat al camp de la investigació, ja que va liderar l’àrea de Recerca, Innovació Tecnologia i Qualitat de la Conselleria de Sanitat. Des de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana ha treballat, sobretot, en l’àmbit dels estudis i la informació epidemiològica, dedicat especialment als registres de malalties i mortalitat.

La nova junta té per davant la missió de desenvolupar el Pla Estratègic 2022-2025 per incrementar la influència de la societat científica; promoure la formació, l’ocupació i la investigació; intentar incrementar la participació; mantenir la independència de la SEE i afavorir-ne la internacionalització.

L’equip que dirigeix el professor Zurriaga afronta aquesta nova etapa amb tres objectius marcats. El primer, continuar augmentant la visibilitat de l’epidemiologia i, alhora, incrementar el valor de la divulgació científica. En segon lloc, contribuir a l’obertura de la SEE al conjunt de la societat, especialment en el context actual de crisi econòmica i sanitària. I, finalment, es pretén ampliar la base de la societat científica i es busca integrar totes aquelles persones que estudien, investiguen, treballen o fan epidemiologia en qualsevol àmbit de la ciència, ja siga a Espanya o fora d’aquesta.

La nova junta també té per davant la missió de desenvolupar el Pla Estratègic 2022-2025 per incrementar la influència externa de la societat científica i l’epidemiologia a la societat i a les polítiques que afecten la salut i promoure la formació, l’ocupabilitat i la investigació tant en epidemiologia com en salut pública.

L’elecció de Zurriaga com a president es completa amb la incorporació a la Junta de la SEE de M. João Forjaz, com a vicepresidenta i Tania Fernández Villa i Leonor Varela Lema com a vocals. Alberto Lana Pérez, Paula Fernández Pires i Brenda Biaani León Gómez continuen en els càrrecs de vocals. Per la seua banda, María Isabel Portillo Villares passa a exercir el càrrec de secretària i Rebeca Ramis Prieto, el de tresorera.