El professor Rafael Badenes lidera un estudi sobre la prevalença del coma i el delirium en pacients en UCI amb COVID-19

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 de gener de 2021
 
Rafael Badenes.
Rafael Badenes.

El professor del Departament de Cirurgia de la Universitat de València i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA Rafael Badenes ha coordinat un estudi internacional elaborat en diverses institucions i hospitals sobre la prevalença del coma i el delirium i els factors de risc associats al desenvolupament d’aquest en pacients amb COVID-19 ingressats en Unitats de Cures Crítiques (UCI). La investigació suggereix eliminar les benzodiazepines com a sedant i facilitar les visites familiars, amb mesures de seguretat, bé de manera presencial o virtual.

En la investigació, publicada aquest divendres en la prestigiosa revista Lancet Respiratory Medicine, han participat el Valderbilt University Medical Center –amb la coordinació de E. Wesley Ely, Pratik P. Pandharipande i Brenda T. Pun– i el projecte HUCI, per a la humanització de les Unitats de Vigilància intensiva, impulsat i dirigit per Gabriel Heras.

Fins hui, al voltant de 750.000 pacients en el món amb COVID-19 han requerit de ventilació mecànica, la qual cosa implica un elevat risc de coma i delirium. La investigació ha descrit la prevalença d’aquesta mena de disfunció cerebral aguda en pacients ingressats en una UCI amb COVID-19 i ha analitzat els factors de risc associats al delirium, a fi de desenvolupar estratègies que el mitiguen, així com les seqüeles associades.

Rafael Badenes, també investigador de l’Hospital Clínic de València, del Grup d’Investigació en Anestèsia d’INCLIVA i cap de la secció d’Anestèsia de l’Hospital Clínic de València, en la investigació planteja intervindre davant dos factors de risc de desenvolupament de delirium que són modificables: “el sobreús de benzodiazepines com a sedants”, que proposa retirar, i “l’absència de visites de familiars i amics, tant en persona com virtuals, perquè està associada amb molt més delirium, i aquestes estratègies podrien mitigar el delirium i les seues seqüeles associades”.

En aquest sentit, aposta per deixar d’utilitzar aquest tipus de sedants, que s’han administrat al 70% de pacients amb COVID-19, i insisteix en la importància d’afavorir un contacte més humà entre els familiars i els seus amics i els pacients ingressats, si pot ser, d’una manera personal, amb totes les mesures de seguretat i, si no, de manera virtual.

 

Metodologia

Rafael Badenes va detectar que els pacients ingressats en UCI per COVID-19, per diferents motius, romanien més temps sedats que un altre tipus de pacients i que, entre ells, la prevalença de delirium estava sent molt elevada. Aquesta constatació el va portar a posar-se en contacte amb el Valderbilt University Medical Center –líder en l’estudi del delirium– i impulsar una investigació sobre aquest aspecte comptant, a més, amb la col·laboració del projecte HUCI.

Es va realitzar un estudi de cohorts retrospectiu, tenint en compte les dades de 2.088 pacients ingressats en 69 UCIs –el 50% d’ells de centres espanyols– de 14 països, entre el 20 de gener i el 28 d’abril de 2020.

La metodologia d’investigació va partir d’un protocol d’estudi dissenyat per Rafael Badenes, enviat i treballat conjuntament amb els investigadors de la Vanderbilt University Medical Center i del projecte HUCI. En la investigació han intervingut professionals dels grups d’Anestèsia i de Vigilància intensiva de l’Hospital Clínic de València i han participat diferents departaments i professionals d’INCLIVA.

Entre els centres hospitalaris espanyols cal citar, a més del Clínic de València, alguns dels quals han atés més pacients amb COVID-19 de València durant el període d’estudi, com l’Hospital General, el Dr. Peset i l’Hospital La Fe; i el Ramón y Cajal, el 12 d’octubre,el Gregorio Marañón i La Paz, els quatre a Madrid.

 

Article:

Brenda T Pun et.al. “Prevalence and risk factors for delirium in critically ill patients with COVID-19 (COVID-D): a multicentre cohort study”. The Lancet Respiratory Medicine. Published: January 08, 2021. DOI: https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30552-X