Els professors Roca i Pérez Saldanya coordinen la publicació de les actes del XVII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 13 de desembre de 2017
 
Esta imatge mostra a Rafael Roca i Manel Perez Saldanya
Manuel Pérez Saldanya i Rafael Roca Ricart, professors del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València

Els diàlegs entre els autors clàssics Ausiàs March i Dant, l’anàlisi sobre la poesia d’Estellés o la tria lingüística de Joan Fuster són alguns dels treballs inclosos en la publicació de les Actes del XVII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, celebrat a la Universitat de València el 2015. El llibre, coordinat pels professors Manuel Pérez Saldanya i Rafael Roca, ha sigut coeditat per l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC) i per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

Manuel Pérez Saldanya i Rafael Roca Ricart, professors del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de València, han sigut els encarregats de recopilar en un llibre de més de 600 pàgines els més de 50 treballs que es van presentar al XVII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, celebrat a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València, del 7 al 10 de juliol de 2015.

Tal com indica Rafa Roca, “les Actes del XVII Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes suposen una gran aportació per al món de la filologia catalana i donaran pas a noves recerques i reflexions. Gràcies al recull de tots aquests estudis, serà possible que la catalanística internacional continue avançant en la línia ascendent per la qual ha transitat durant el darrer mig segle: d’ençà que, el 1968, tingué lloc a Estrasburg el primer col·loqui de l’AILLC”.

Entre els treballs presentats referits a temes valencians hi ha els estudis dedicats a les relacions literàries i culturals entre Carles Salvador i Joan Fuster, els milacres vicentins de Vicent Boix, la revista Nostra Parla, la poesia de Vicent Andrés Estellés, la tria lingüística de Fuster en els seus inicis lírics o el certamen literari organitzat l’any 1874 per l’Ateneu Científic, Literari i Artístic de València.

També hi ha estudis sobre l’obra de Francesc Fontanella, poeta i dramaturg català, l’obra del qual analitzen tres ponències (Marta Castaño, Anna Garcia i Marc Sogues). Castaño estudia les 77 composicions amoroses de Fontanella; Garcia analitza els tres poemes encomiàstics de l’autor publicats als preliminars d’obres impreses d’altres escriptors de l’època i, per la seua banda, Sogues se centra en l’anàlisi de les cartes literàries de Fontanella.

També destaca el treball dedicat al diàleg entre els grans autors clàssics Ausiàs March i Dant, del qual s’ocupen Pietro Cataldi i Cèlia Nadal, de la Università per Stranieri di Siena; o l’estudi titulat Un text pamfletari de la Guerra dels Segadors, d’Arantxa Llàcer, doctoranda en llengües, literatures i cultures de la Universitat de València.

El volum publicat també inclou en la primera part, Parlaments, els quatre discursos inaugurals del col·loqui, que van ser pronunciats per Antoni Ferrando, president de l’AILLC;  Germà Colom, president d’honor del XVII Col·loqui; Manuel Pérez Saldanya, president de l’encontre científic; i Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València.

Els col·loquis de l’AILLC se celebren cada tres anys i, alternativament, a una universitat  de l’àmbit catalanoparlant i una de fora del domini lingüístic. Cal destacar que els darrers col·loquis han tingut lloc a Budapest (2006), Lleida (2009), Salamanca (2012) i València (2015). Per motiu d’aquest esdeveniment, més d’un centenar d’especialistes en catalanística de tot Europa van fer cap a la ciutat de València el juliol de 2015. L’any 2018 el col·loqui se celebrarà a Bucarest.

 

Pots consultar en línia les ponències en:  http://bit.ly/2zAEmwD