El projecte europeu MERGING ha integrat a València migrants amb gran vulnerabilitat residencial i social

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 21 de juny de 2024
 
Persones beneficiàries de Caliu Urbà (dalt) i comissió de seguiment del projecte (baix), amb els membres de la Universitat Carles Xavier Simó, Ana Sales, Jordi Giner (professors), Christian Varjas i María Ortuño (estudiants de pràctiques).
Persones beneficiàries de Caliu Urbà (dalt) i comissió de seguiment del projecte (baix), amb els membres de la Universitat Carles Xavier Simó, Ana Sales, Jordi Giner (professors), Christian Varjas i María Ortuño (estudiants de pràctiques).

Caliu Urbà, el programa pilot valencià del projecte europeu MERGING, que ha tingut com a objectiu afavorir la integració de persones migrants i refugiades a Espanya, Itàlia, Suècia i França, ha aconseguit millorar la qualitat de vida dels qui hi han participat en proporcionar un lloc personal, decent i segur on viure. Quasi tots han indicat l’“estabilitat i la seguretat” com el primer impacte, i han destacat la seua sensació de benestar com el principal canvi en les seues vides.

A més, viure en un espai adequat i sense la preocupació de no arribar a final de mes ha permés als participants sentir-se més segurs i integrats, fet que demostra la importància d’un habitatge digne en el procés d’integració. MERGING és un projecte d’Horitzó 2020 i, dins del marc d’Accions de Recerca i Innovació, ha estat dotat amb 2.950.643,75 euros. Ha durat des del gener del 2021 fins a l’abril del 2024 i ha estat liderat a Espanya per Carles Xavier Simó, catedràtic de sociologia de la Universitat de València (UV).

En el cas de la ciutat de València, aquest estudi ha permés que persones en situació d’extrema vulnerabilitat residencial i social les peticions de protecció internacional de les quals havien estat denegades, s’integren al centre de la ciutat. Resideixen en huit apartaments cèntrics des del juny del 2023, al barri de Ciutat Vella, de manera que s’ha fugit de la tendència a relegar els migrants racialitzats a zones perifèriques dels entorns urbans. L’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVHA) va proporcionar els habitatges i, així, s’ha evitat la guetització i s’ha facilitat la interacció veïnal en comunitats ja constituïdes.

“S’ha dissenyat una metodologia innovadora de manera coparticipativa amb la contribució dels actors que treballen per a la inclusió de persones migrades i refugiades amb la idea que aquesta metodologia fóra transferida a l’administració. Hem partit d’un concepte d’integració que ha fugit de tota consideració assimilacionista i ha tingut en compte totes les esferes de la inclusió social”, ha destacat Carles Xavier Simó.

Uns altres propòsits clau del projecte han estat reforçar el sentiment de pertinença al barri de les persones beneficiades i fomentar la participació en activitats amb la població local. Per això, s’han organitzat visites i activitats culturals de jardineria a l’hort urbà comunitari Hort de la Botja; de cant en una coral al Conservatori de Música de València, o activitats de scouts per als xiquets.

“A més del programa social individualitzat, les persones beneficiàries han comptat amb un programa sociocomunitari que es desenvolupa principalment al local comunitari cedit per l’EVHA. Els resultats han estat molt ben avaluats i s’han assenyalat bones pràctiques que es poden repetir en projectes similars”, ha conclòs Simó. 

Els beneficiaris del projecte MERGING van acollir amb simpatia la seua participació en aquestes activitats i van afirmar que les relacions amb la població local s’havien tornat més positives, fet que va contribuir a un tenir uns sentiment d’acceptació i pertinença a la comunitat.

MERGING ha conclòs amb una trobada a Brussel·les (Bèlgica) on s’han discutit les conclusions i s’han plantejat com a objectius continuar augmentant l’autonomia de les persones migrants i refugiades beneficiàries del projecte.

En el disseny i la implementació del projecte MERGING, a més de la UV, han participat les universitats de Jean Moulin Lyon 3 i de Rennes & EHESP (França), Bolonya (Itàlia), i Goteborg i Malmö (Suècia). A València, el projecte Caliu Urbà ha tingut la col·laboració de la cooperativa d’arquitectes QUATORZE. Hi han participat, a més, les principals organitzacions per a la inclusió de persones immigrants, com ara València Acull, Caritas, que ha dut a terme el projecte social, CEAR, la Creu Roja, la Fundació APIP-ACAM, ACCEM, MPDL i la Fundació CEPAIM. També hi ha col·laborat l’administració pública  valenciana: la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, i l’EVHA. I per part de l’Ajuntament de València, hi han col·laborat la secció de Benestar Social del Centre d’Atenció a l’Immigrant (CAI) i els serveis socials de Ciutat Vella.