Projecte Meitner de l’IFIC anuncia les obres premiades al concurs per a joves sobre pioneres en astrofísica o física nuclear o de partícules

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 20 d’abril de 2023
 
Express-arte conciencia

L’equip de Projecte Meitner, la iniciativa de divulgació de ciència i gènere de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, centre mixt CSIC-UV), ha fet públiques les obres guanyadores de la III Edició del seu concurs Express-Arte ConCiencia, per fomentar el coneixement de científiques pioneres de l’astrofísica, la física nuclear o la de partícules.

Les obres vencedores són una imatge que representa l’astrònoma nord-americana Annie Jump Cannon (elaborada en l’IES Enric Valor de Pego); un vídeo amb les contribucions científiques de la primera física nuclear egípcia, Sameera Moussa (de l’IES Doctor Peset Aleixandre, Secció La Coma, Paterna); i un text que recupera la vida de la física americana Elizabeth Riddle Graves, de l’IES Ricardo Marín Ibáñez de Cheste.

En el certamen, un concurs multidisciplinari dirigit a alumnat de secundària i cicles formatius que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), han participat 52 obres entre les modalitats d’imatge, vídeo i text, entre les quals imatge ha estat la més triada per l’alumnat, que procedeix de centres educatius de tot Espanya.

IMAGEN 8, de l’IES Enric Valor de Pego representa l’astrònoma nord-americà Annie Jump Cannon. Es titula Oh, sigues una bona xica, besa’m, en honor a la regla mnemotècnica que la científica va inventar per recordar la seqüència de lletres amb què va aconseguir classificar les estrelles segons la seua temperatura: “Oh, Be A Fine Girl – Kiss Me” (la lletra O correspon a les estrelles més calentes i la M, a les més fredes). L’autora de l’obra és l’alumna Júlia Siscar Doménech i el treball ha estat tutoritzat pel professor Ramon Siscar Miralles.

VÍDEO 15, de l’IES Doctor Peset Aleixandre, de la Secció La Coma, Paterna), titulat Con ella, Sameera Moussa Videoclip, reconeix les contribucions científiques de la primera física nuclear egípcia, Sameera Moussa. Es tracta d’un treball coordinat pel professor Adrián Miralles Alonso i dut a terme pels i les alumnes Emilio Silva Torres, Saray Vargas Torres, Nayeli Vicente Mateu, África Alcázar Alcalá, Yumalay Moreno Bermúdez, Moisés Jiménez Amador, Paula Molina Asins i Nadia Medina Junquero.

TEXTO 6 és l’obra guanyadora en text, que per segon any consecutiu ha recaigut a l’IES Ricardo Marín Ibáñez de Cheste, amb un treball tutoritzat per la professora Sara Segura Redón i escrit pels alumnes Erik Giménez Coll i Izan Giménez Coll. Es tracta de l’obra original El niño que recordó, amb la qual els autors recuperen la vida de la física americana Elizabeth Riddle Graves a través d’un emotiu text.

A més, dels treballs guardonats, el jurat ha fet una selecció de les 18 millors obres que formaran part d’una exposició en físic anomenada “Pioneras”, la primera part de la qual s’inaugurarà el pròxim dissabte 6 de maig en la jornada d’Expociencia, la fira de la ciència que organitza anualment el Parc Científic de la Universitat de València. Els treballs seleccionats es presentaran durant la gala i seran premiats amb una còpia del llibre Proyecto Meitner. Una historia de ciencia y traición, de Robert Marc Friedman. Addicionalment, totes les obres rebran un diploma com a agraïment per la seua participació i esforç realitzat.

 

Gala de lliurament de premis

La gala de lliurament de premis està prevista el pròxim dissabte 6 de maig, durant la fira Expociència. A més de la recollida de premis, es podrà accedir a les activitats divulgatives adreçades a tots els públics organitzades per l’IFIC i la resta de centres de recerca del campus. L’esdeveniment es farà en format presencial i telemàtic perquè hi puguen assistir totes les persones participants i interessades del territori nacional que no hi puguen acudir presencialment. A les obres guanyadores se’ls atorgarà el premi d’una targeta d’El Corte Inglés per valor de 500€, que en podran gaudir els centres per a despesa en material educatiu.

 

El jurat

El jurat d’aquesta III Edició del concurs Express-Arte ConCiencia ha estat format per Mario Cuesta, guionista, realitzador i escriptor; Ángela Molina, cap de comunicació de l’IFIC; Carlos Ramón, director artístic; Rebecca Collins, artista investigadora; Fani Grande, escriptora, guionista i experta en comunicació; i Olga Mena, investigadora científica de l’IFIC, com a secretària. A la web del concurs es pot trobar informació més detallada.

La votació del concurs ha estat dividida en dues fases. Una primera, popular a les xarxes socials, on s’han seleccionat les 20 obres millor valorades pel públic en cada modalitat. I una segona, amb la votació d’un jurat especialitzat format per perfils variats que comprenen des de l’àmbit científic fins a la comunicació i diferents àrees artístiques.

 

Projecte Meitner

Projecte Meitner. Recordant Lise Meitner” és un projecte impulsat per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència i Innovació. Amb ell, l’IFIC pretén recuperar i revalorar la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de la figura de Lise Meitner.