Un projecte de la Universitat analitza peces claus de sis museus per a estudiar-los des de la perspectiva de gènere

  • Gabinet de Premsa
  • 8 de febrer de 2018
 
Membres del grup d'especialistes participants en la iniciativa.
Membres del grup d'especialistes participants en la iniciativa.

Estereotips de gènere, rols assignats, cicle vital, identitats… són alguns dels temes que tracta ‘Relecturas. Itinerarios Museales en Clave de Género’. Es tracta d’un projecte subvencionat per la Generalitat Valenciana, que a través d’un estudi de la Facultat de Geografia i Història, liderat per Ester Alba, ofereix als visitants dels museus participants una lectura diferent de les col·leccions exposades a través de la perspectiva de gènere, amb la finalitat de promoure la igualtat davant la diversitat.

El projecte està pensat com un diàleg continu entre el museu i el seu entorn, plasmat en uns itineraris que connecten diversos museus tals com el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuàries González Martí, el Museu de Prehistòria de València, el Museu de Història de València (MhV), el Museu Valencià d’Etnologia, el Museu del Margalló d’Aldaia, i el Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March. D’altra banda, permet connectar València ciutat i municipis de l’Horta Sud, com Mislata, Torrent i Aldaia, fomentant el turisme cultural. Així mateix, fa ús de la tecnologia per a acompanyar al visitant en la relectura, gràcies a una web amb diferents nivells d'informació que permet al visitant decidir sobre la quantitat d'informació que necessita en cada peça.

Tal com diu Liliane Cuesta (Museu Nacional de Ceràmica i Arts Suntuàries González Martí), coordinadora del projecte, “el gènere no és innat ni estàtic, per la qual cosa visitar aquests museus és acostar-nos als diferents estereotips que han existit al llarg de la història i que segueixen vigents en molts casos, de manera que Relecturas és un excel·lent mitjà per a convidar al públic, i especialment a les noves generacions a qüestionar-se fins a quin punt decidim continuar amb aquestes actituds en lloc de treballar per una societat més igualitària".

Relecturas no acaba ací, està pensat perquè en un futur s’afigen al projecte més museus, noves peces, senyals en sala, cicles i conferències. D’aquesta manera, aquest projecte compleix amb l’objectiu de les subvenció de la Generalitat i la Conselleria de Cultura amb la finalitat de contribuir a la promoció, difusió, disseny i organització d'activitats de promoció cultural i artística a la Comunitat Valenciana.