Quatre alumnes de secundària formats per la Universitat de València, premiats a l’Olimpíada Espanyola de Física

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 11 de maig de 2022
 
Facultat de Física de la Universitat de València.
Facultat de Física de la Universitat de València.

Nicolás Iserte Tarazón (Escoles professionals Luis Amigó de Godella), amb medalla de plata; Pau Faus Faus (IES María Enríquez de Gandia), amb la de bronze; i Joel Parra Sánchez (IES Isabel de Villena de València) i Sergio Garrido Bourkhaeva (Col·legi El Plantío de Paterna), els dos amb menció d’honor, són els alumnes de secundària formats per la Universitat de València que han estat distingits en la XXXIII Olimpíada Espanyola de Física. La competició, de caràcter nacional, fou el 29 d’abril.

Aquesta competició està organitzada per la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) en la seua fase estatal. L’edició de 2022 es va dur a terme en format no presencial, en horari de 9.45 a 13.30 hores i va consistir en la resolució de tres problemes, amb un temps de 45 minuts per a cadascun. Els dos primers problemes eren de tipus teòric i en el tercer es va plantejar un supòsit experimental, en què els participants van haver de dur a terme el tractament gràfic i numèric a partir de les dades facilitades.

Les medalles i diplomes de l’Olimpíada Espanyola de Física, i els premis en metàl·lic concedits pel Ministeri d’Educació als deu primers classificats són 1.000 € per al 1r, el 2n i el 3r classificats; 750 €, per als classificats del 4t al 6è lloc; i 500 € per als classificats del 7è al 10è lloc.

Els problemes es van facilitar de manera seqüencial: el primer a les 10.30 h, el segon a les 11.30 h i el tercer a les 12.30 h. Els enunciats estan disponibles per a descarregar-los en la web https://rsef.es/olimpiada-espanola-de-fisica.

La Universitat de València –a través de la Facultat de Física i la Delegació per a la Incorporació a la Universitat– així com la Universitat Politècnica de València es van encarregar de la fase local –el passat 24 de febrer–, que va consistir en una prova escrita de problemes i exercicis de Física. L’estudiantat de batxillerat participant en aquesta prova opta als premis locals, que inclouen, entre d’altres, 1.000 € si es matriculen a la Universitat de València el pròxim curs.

Tots els participants a la competició van ser preseleccionats en una prova preliminar celebrada el mes d’octubre passat a la qual van acudir més de 100 estudiants i van rebre un curs de física de més de 72 hores impartit per docents de les dues universitats, previ a la prova local de la competició.