Els Quatre Gats de Medicina uneixen art i ciència en l’exposició fotogràfica 'Bodypaint Anatòmic 2.0'

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 12 d’abril de 2018
 
Cartell Exposició Bodypaint

L’associació estudiantil Els Quatre Gats de Medicina inaugura aquest dijous l’exposició fotogràfica 'Bodypaint Anatòmic 2.0', en la seua segona edició, amb la qual uneix art i ciència a través de les diverses estructures anatòmiques –ossos, músculs i òrgans– plasmades sobre el cos humà, que exerceix de llenç i com a nexe entre les disciplines. La mostra s’obri a les 18 hores en l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València.

Bodypaint Anatòmic 2.0 està composada per cinc obres creades al llarg d’aquest curs, i que s’afegiran a la mostra presentada en l’anterior edició, Bodypaint Anatòmic. Són cinc noves creacions en les quals s’exploren diverses estructures morfològiques de gran complexitat i detall. Entre elles, Neoplàsia colorrectal amb metàstasi hepàtica o Grans vasos, obres que acosten al concepte anatòmic no solament des d’un enfocament fisiològic, sinó també patològic.

Sobre les malalties que es representen, destaca la denúncia sobre el perill de certs hàbits perjudicials existents en la societat. Un exemple és Infart de miocardi, on es poden observar les conseqüències d’un estil de vida poc saludable. Bodypaint Anatòmic 2.0 és, com asseguren des de l’associació Els Quatre Gats de Medicina, la representació d’una evolució integradora entre art i medicina, duta a terme mitjançant mètodes allunyats d’allò ortodox i que transforma el concepte d’aprenentatge de l’anatomia humana gràcies al poder didàctic de l’art.

En el projecte han col·laborat alumnes de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV), assessorats per l’associació cultural Els Quatre Gats de Medicina, formada per estudiantat de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València (UV) i amb una trajectòria de més de 25 anys d’història. El treball dels dos equips ha sigut coordinat pel director artístic i fotògraf David Gimeno, estudiant de fotografia de l’Escola d’Art Superior i Disseny (EASD) de València. La mostra es podrà visitar a la facultat fins al 30 d'abril. 

Cadascuna de les obres que formen la mostra té una finalitat didàctica que compleix amb els objectius del projecte i del col·lectiu cultural Els Quatre Gats de Medicina. A més, enguany s’afig una novetat a l’exposició: la presència de dos models in vivo que lluiran en directe durant la inauguració pintures realitzades pels artistes de Bodypaint Anatòmic. A ells se sumen els estudiants de la UV que han prestat voluntàriament els seus cossos per a mostrar la bellesa de l’anatomia humana d’una forma diferent i innovadora.

El Departament d’Anatomia i la seua Comissió de Cultura, de la Facultat de Medicina i Odontologia de la UV, han avalat per segon any aquest projecte, que l’any passat també es va mostrar en la Biblioteca del Campus de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Imatges: