El rector critica que les taxes universitàries valencianes continuen entre les més elevades de l’Estat

  • 2 de febrer de 2017
 
Claustre, Esteban Morcillo

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha criticat aquest dijous, davant el Claustre, que les taxes universitàries valencianes continuen entre les més elevades de l’Estat. El rector, en un seu informe, ha demanat un harmonització de taxes, que eviten discriminacions per raons territorials. El Claustre ha conegut també l’informe presentat per la síndica de Greuges, Elena Grau, corresponent al curs 2015/2016.

En la seua intervenció, el rector s’ha referit a la política de beques, i ha recordat que la Universitat ha exigit reiteradament una revisió dels criteris de concessió i un augment de les quantitats. En aquest curs, 23.917 estudiants de la Universitat han demanat la beca del ministeri, i es calcula que l’obtindrà al voltant d’un 65%. La convocatòria de la Conselleria encara està oberta, i també la Universitat atorgarà, com en altres anteriors, beques amb càrrec als seus propis fons.

Esteban Morcillo ha oferit també dades sobre investigació, i ha destacat l’augment dels recursos per a recerca obtinguts: en aquest curs uns 60 milions d’euros, enfront dels 45 dels cursos immediatament anteriors.

Finalment, quant a les dades de matrícula, el rector ha recordat que aquest curs s’ha cobert un 99,75% de l’oferta de places de primer curs oferides, i que hi hagué 26.000 persones en llistes d’espera. Un 61% dels estudiants varen trobar plaça en la titulació que desitjaven com a primera opció. També s’ha cobert un 75% de les places de màsters oferides.

Informe Sindicatura de Greuges

La síndica de Greuges de la Universitat, Elena Grau, ha informat al Claustre de l’activitat desenvolupada durant el curs acadèmic 2015-2016, on es constata una reducció de les queixes, reclamacions i consultes. L’organisme està integrat també per María Consuelo María López i Òscar Moreno i Delgado.

Durant el curs 2015-2016 es van atendre un total de 109 expedients, dels quals 40 eren consultes i 69 queixes o reclamacions. Es pot observar una reducció de casos, amb relació als cursos immediatament anterior (145, 165, 136, 131).

Per col·lectius, el 68% correspon a l’alumnat, el 17% al PDI, el 2% al PIF i el 13% al PAS. La resolució dels casos tramitats ha estat favorable en 54 expedients (50%) i desfavorable en 43 (39%), mentre que un 6% dels expedients es troba en estat de suspès, i s’ha desestimat el 5% de les reclamacions presentades.

Del total de 109 expedients tramitats aquest curs 2015-2016, els més nombrosos (85) corresponen al col·lectiu de l’alumnat, on destaquen els temes relatius als canvis d’horaris i/o de grup (10,59% del total), seguits dels problemes sobre la matrícula (9,41%), conflictes amb els professors/res- tutor/a (9,41%), o impugnació de qualificacions (7,06%).

Pel que fa al col·lectiu del PAS, la Sindicatura de Greuges ha obert 7 expedients que representen el 6,42% del total, on predominen temes vinculats a la carrera professional.

El informe complet es pot consultar en: http://links.uv.es/G7WDpgD

Torn de paraules

En el torn obert de paraules, Miquel Melis, del BEA, ha criticat la política lingüística de la Universitat, insuficient en la seua opinió per a un increment de la docència en valencià i, en especial, en els postgraus. Klaus Ulrich, de la Unió d’Estudiants Valencians, ha criticat les obres en la biblioteca de Tarongers en període d’exàmens, i ha demanat un expedient sancionador a un treballador que no va atendre correctament a un estudiant. El professor Joan Carles Bernad, de CGT, ha reclamat un esforç per a la reducció de la càrrega docent del PDI, des dels 29 crèdits actuals fins als 24. Jordi Juanes, del BEA de l’ETSE, ha exigit millores en el transport públic per a accedir al Campus de Burjassot/Paterna. Nèstor Beltran, del BEA, s’ha mostrat decebut per l’organització i el contingut del màster de Secundària. I Giorgia Pia, de FEU de Física, ha demanat donar suport la vaga prevista el 9 de març per protestar, entre altres coses, contra la LOMQE.