El rector presenta en Cotec un macro projecte d’investigació desenvolupat pel Lineex

  • 21 de febrer de 2017
 
Fotograma Penélope Hernández

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo i el rector de la Universitat Carlos III de Madrid, Juan Romo, presenten hui dimarts en la Fundació Cotec un gran projecte de recerca europeu, que estan desenvolupant investigadors del Laboratori d’Investigació en Economia Experimental de la Universitat de València (LINEEX) i que té com a objectiu construir un simulador del comportament humà a partir de l’estudi de patrons de les conductes.

L’acte, que estarà conduït pel director de Cotec, Jorge Barrero, es desenvoluparà a partir de les 10,30h en la seu d’aquesta fundació, situada en el madrileny carrer de Velázquez.

El projecte de simulador del comportament humà, batejat amb el nom de IBSEN [Bridging the gap: from Individual Behaviour to the Soci-tEchnical maN (Tancant la bretxa: del comportament individual a l’home sòcio-tècnic)] està finançat amb més de 2,5 milions d’euros per la Unió Europea amb càrrec al programa Horitzó 2020 de Tecnologies Futures i Emergents (FET per les seues sigles en anglès). La professora de la Universitat de València i directora del LINEEX, Penélope Hernández i el professor de la Universitat Carlos III de Madrid i coordinador de IBSEN, Anxo Sánchez, presentaran en l’esdeveniment de Cotec una ponència per a explicar aquest macro projecte de recerca europeu i les oportunitats d’innovació que s’obrin amb l’estudi experimental i computacional del comportament.

Han confirmat la seua assistència a l’acte nombroses organitzacions del sector públic, entitats financeres, asseguradores, institucions sanitàries, empreses de distribució, institucions educatives i tecnològiques, consultores de recursos humans, així com agències de comunicació i màrqueting.

Cotec és una fundació d’origen empresarial que té com a missió contribuir al desenvolupament d’Espanya, mitjançant el foment de la innovació tecnològica en l’empresa i en la societat, sensibilitzar a la societat i a les empreses davant l’impacte dels canvis tècnics i facilitar la transferència d’informació, coneixements i tecnologia des dels sectors de la recerca i de la universitat a la indústria. Aquesta iniciativa, impulsada pel rei Juan Carlos I, es va forjar en 1990, adoptant caràcter de fundació en 1992. Itàlia es va unir en 2002 i Portugal en 2003, donant lloc a Cotec Europa.

El programa Horitzó 2020 FET té com a objectiu incubar, iniciar i explorar nous camps de recerca interdisciplinària d’alt risc, basats en idees trencadores, que siguen susceptibles de convertir-se en tecnologies disruptives en un horitzó a mitjà i llarg termini. Les tecnologies disruptives són les innovacions capaces de desplaçar a les tecnologies dominants malgrat tenir en principi baixes prestacions, com per exemple va ocórrer amb les ràdios de vàlvules i els transistors, o la telefonia fixa i la mòbil. 

IBSEN està sent desenvolupat per un consorci d’alt nivell investigador format per set grups de recerca de quatre països de la Unió Europea. El node de la Universitat de València està liderat per la professora Penélope Hernández, directora del (LINEEX), un centre pioner a Espanya que té com a objectiu estudiar, comprendre, predir i quantificar el comportament de les persones quan interactuen en contextos econòmics o socials. Per al desenvolupament del projecte, explica la professora Hernández, “resulta clau la dilatada experiència adquirida pel LINEEX, ja que ha treballat per a organismes com l’Institut de Prospectiva Tecnològica de la Comissió Europea, amb importants empreses espanyoles del sector financer i de gran consum”.

L’equip de IBSEN està format per físics, economistes, biòlegs, psicòlegs socials i científics de la computació, perquè, afegeix Hernández, “el projecte requereix d’un alt grau d’interdisciplinarietat, ja que aspirem a construir un simulador de comportament humà, una tecnologia que proporcione una base per a les simulacions socioeconòmiques que canviaran radicalment molts camps, des de la robòtica a l’economia, amb impactes tecnològics i socials, incloent la formulació de polítiques dirigides a les qüestions socials urgents”.

Per a la recerca es desenvolupen experiments controlats en els quals participen més de mil agents (des de consumidors fins a inversors, empresaris, etc.) que estan sent estudiats mitjançant el que la professora Hernández qualifica com “una nova forma de fer ciència social dirigida a abordar problemes que sorgeixen en una societat tecnològicament molt connectada”.

L’aspiració dels investigadors, assegura, és “proporcionar un gran avanç en la construcció de repertoris sobre la conducta humana, mitjançant el desenvolupament d’una nova configuració per a grans grups d’agents que proporcionen un protocol experimental, el programari necessari i les eines analítiques que permeten estudiar a milers de persones al mateix temps”. Per a açò, conclou la professora Hernández, “apliquem la nostra configuració a les preguntes específiques de la recerca actual en temes d’economia, sociologia, finances, etc., centrant-nos en la fenomenologia que puga sorgir en els grans sistemes en comparació dels sistemes microeconòmics i, així mateix, es modelitzen les regles que governen la conducta humana tant en casos micro com a macroeconòmics, que inclouen la influència del context social i la identitat individual”. 

+Info: https://lineex.es/es/cotecforum/