El rector valora la rebaixa de les taxes i l’increment de les beques, però recorda, en l’obertura oficial del curs 2017-2018, la baixa inversió en ensenyament superior

  • Gabinet de Premsa
  • 11 de setembre de 2017
 
Paranimf de La Nau

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, va agrair la rebaixa de les taxes universitàries i la millora en la política de les beques, però va recordar la baixa inversió en ensenyament superior, que col·loca Espanya en les darreres posicions d’Europa. Les paraules del rector es varen escoltar en l’acte d’obertura oficial del curs 2017-2018, celebrat divendres 8 de setembre al Paranimf de La Nau.

A l’acte varen assistir el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el secretari general de Ciència i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat, Juan María Vázquez Rojas, entre altres representants del món acadèmic, social i cultural.

El rector va assenyalar: “Vull agrair en aquest acte que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport haja iniciat una política progressiva de reducció de les taxes universitàries, escoltant així una reivindicació de la comunitat universitària expressada pel Claustre de la Universitat de València”. I va afegir: “Honorable Conseller, a més de l’encertada política del Consell de baixada progressiva de taxes universitàries hem de reconèixer l’esforç realitzat per l’equip de la Conselleria d’Educació en el desplegament d’una nova política de beques i per enfortir el sistema universitari públic”.

Tanmateix, Esteban Morcillo va recordar que no es pot fer referència a polítiques de taxes i beques sense abordar el finançament del sistema universitari públic en el seu conjunt. “Una vegada més, hem de manifestar allò reivindicat pels òrgans de govern de la Universitat: la necessitat de recuperar el finançament previ a la crisi actual”. “Aquesta demanda d’un nivell digne de finançament públic universitari, la fem des de  la responsabilitat i la solidaritat, perquè les universitats públiques valencianes hem donat suport a la Generalitat per reivindicar un nou model de finançament per al nostre territori tan injustament considerat".

El discurs del rector es pot consultar clicant ací.

El conseller Vicent Soler va repassar la gestió del Govern valencià dels darrers dos anys en l’àmbit de l’ensenyament superior. Així, va recordar com s’ha pogut reduir el deute històric de les universitats, les mesures per a garantir l’estabilització i la promoció del PDI i l’inici de la carrera professional per al PAS.

Per a Soler, la política de taxes i de beques és una prioritat del Consell, per tal de garantir l’accés just a la universitat.

El discurs de Vicent Soler es pot consultar ací.

En la seua Lliçó Magistral, el catedràtic Santiago Mas Coma, del Departament de Farmàcia, Tecnologia Farmacèutica i Parasitologia de la Universitat de València, va parlar sobre ‘Malalties infeccioses, la història de la humanitat i els actuals canvis climàtic i global’. Després de recordar les principals malalties d’aquest tipus, es va centrar en les emergents: “Les malalties infeccioses emergents han causat estralls de pèrdues de molts bilions de dòlars en els últims 20 anys i els costos no paren de créixer”.

Mas Coma es va detindre en els efectes del canvi climàtic, i va revisat els grans moviments migratoris i d’intercanvis humans de la història (Ruta de la Seda, colonització d’Amèrica, extensió de l’Imperi Romà…) per a explicar la propagació de moltes de les malalties.

La Lliçó es pot consultar clicant ací.

La secretària general de la Universitat, María José Añón, va llegir un resum de la Memòria del curs 2016-2017. Segons va indicar, el passat curs hi hagué 57.036 estudiants matriculats (38,2% d’homes i 61,8% de dones). Varen cursar estudis de grau 39.891 estudiants, 5.775 ho feren de màster i 4.463 varen optar pel doctorat. A més, 6.855 persones varen cursar estudis de postgrau en títols propis. La secretaria general va destacar que l’any que es celebrava el 30 aniversari del programa Erasmus, la Universitat de València va mantindre “un decisiu lideratge”. El nombre d’erasmus entrants va ser de 2.029 i els que varen eixir foren 1.492.

D’acord amb la memòria, el personal docent i investigador està integrat per 4.326 persones (42 % dones i 57 % homes), i pel que fa al personal d’administració i serveis, l’integren 1.642 persones (el 71,79% són dones i el 28,21%, homes).

La Memòria es pot consultar clicant ací.

D’altra banda, Amat Sánchez, en nom de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública, va llegir un comunicat, abans de començar l’acte, on es feia “una crida a la Generalitat, fruit d’una majoria parlamentària de progrés, a treballar decididament per tal de fer possibles els compromisos encara pendents i aconseguir conjuntament reforçar el servei públic que ofereix la Universitat a la nostra societat”.

El comunicat es pot llegir clicant ací.

Més informació: