La rectora de la UV inaugura en el Parc Científic el VIII Congrés de la Xarxa Espanyola de Nanolitografia

  • Institut de Ciència Molecular (ICMOL)
  • 27 d’octubre de 2022
 
La rectora de la UV inaugura en el Parc Científic el VIII Congrés de la Xarxa Espanyola de Nanolitografia

La rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, ha presidit aquest dimecres l'acte d'obertura del VIII Congrés de la Xarxa Espanyola de Nanolitografia, que es prolongarà fins divendres que ve a l'Auditori Marie Curie del Parc Científic de la Universitat de València i que en aquesta edició està coordinat des de l'Institut de Ciència Molecular.

En la seua intervenció, la rectora ha destacat l'important avanç que una disciplina com la Nanolitografia ha experimentat en els últims anys, fins a convertir-se en una tecnologia prometedora que serà molt útil per a l'avanç social. “Àmbits de la investigació com la Nanotecnologia són ja fonamentals perquè aquelles coses que mai imaginàvem que anàvem a veure, puguen ser hui una realitat”, ha dit la rectora.

Davant un auditori amb prop de 70 assistents al congrés, procedents de set països, María Vicenta Mestre ha manifestat el seu “orgull” per representar a la primera universitat en investigació del sistema universitari de la Comunitat Valenciana i la cinquena a Espanya, segons el ránking de Shangay. “Formem un ecosistema investigador de primer nivell en el qual els científics sou peça clau”, ha postil·lat.

Mestre va estar acompanyada en la taula pel director del Parc Científic de la Universitat de València, Pedro Carrasco; el catedràtic de Química Inorgànica i director de l’ICMol, Eugenio Coronado i el coordinador nacional de la Xarxa Espanyola de Nanolitografa, José María de Teresa. A més, la professora de la UV i investigadora de l’ICMol, Alicia Sánchez Forment, va prendre la paraula com a coordinadora i amfitriona, una labor que ha compartit amb la també investigadora de l’ICMol Rosa Córdoba.

En la seua al·locució, Pedro Carrasco va celebrar que el Parc Científic aculla reunions internacionals de disciplines tècniques “que estan ja molt prop de la seua aplicació” i que, en el futur, podrien germinar en forma d'empreses. “Ací teniu el vostre espai per a créixer”, ha dit. Eugenio Coronado, per part seua, ha subratllat la “rellevància” que té per a la Xarxa Nanolito l'aspecte formatiu d'investigadors a través de campus, jornades i màsters específics. Va citar, per exemple, el màster en Nanociència Molecular que alberga l’ICMol.

La Nanolitografia (o litografia a escala de nanòmetres) és el mètode que permet fabricar patrons i dispositius amb la major miniaturització possible. Una de les seues tècniques és la microscòpia de forces atòmiques, que empra interaccions químiques, elèctriques, mecàniques i tèrmiques per a modificar materials a escala nanomètrica. Les seues aplicacions per a desenvolupar prototips són múltiples: des dels transistors més xicotets i complexos fins a sensors òptics i químics.

Nanolito és la Xarxa Espanyola de Nanolitografía, finançada des de l'any 2009 pel Ministeri de Ciència i considerada, hui dia, una XARXA D'EXCEL·LÈNCIA per a l'intercanvi de coneixement entre els agents espanyols (grups d'investigació, centres i empreses) de l'àmbit de la nanolitografia.