Les rutes per la València de Lluís Vives conclouen amb 460 participants i l’edició d’una audioguia

  • Gabinet de Premsa
  • 28 de febrer de 2023
 
Participants en una de les rutes guiades.
Participants en una de les rutes guiades.

L’elaboració d’una audioguia i d’una guia didàctica –accessibles lliurement en www.uv.es/rutavives– culminen les activitats previstes en el projecte de la Universitat de València guardonat pel Consell d’Europa per a difondre la figura de l’humanista Joan Lluís Vives. L’activitat principal va consistir en visites guiades per la València de Vives, celebrades els 21 i 22 d’octubre, en què varen participar 460 persones.

L’objectiu dels organitzadors és que l’esperit de l’activitat no es quede sols en un esdeveniment puntual d’un cap de setmana, sinó que tinga una continuïtat en el temps. Per això s’han elaborat l’audioguia i la guia didàctica.

El projecte va resultar premiat pel Consell d’Europa en la convocatòria de 2022 de l’European Heritage Days Stories. La iniciativa ens transporta a l’antic barri jueu de València, on Lluís Vives va viure els primers anys, quan va iniciar la seua formació a l’Estudi General. Però l’empremta jueva va ser esborrada de la ciutat per l’antisemitisme imperant aleshores. En contraposició a la destrucció i la incultura, el pensament humanista de Lluís Vives aporta una lliçó de tolerància i de respecte.

Aquesta realitat del passat pot ajudar a valorar el patrimoni cultural com una riquesa col·lectiva que conforma la identitat d’Europa, que s’ha anat configurant al llarg de la seua història com un bressol de cultures i de pobles.

L’audioguia està en tres idiomes (valencià, castellà i anglés) i conté informació per a recórrer els 12 punts de la ruta. Al seu contingut s’accedeix mitjançant un fullet imprés en paper que es pot recollir en el Centre Cultural La Nau, que consta d’una versió imprimible en DIN A-4 descarregable des de la web de la ruta www.uv.es/rutavives. Els codis QR dels impresos permeten des d’un dispositiu mòbil accedir a la informació en text, pistes d’àudio en els tres idiomes i vídeos en llengua de signes per a persones amb diversitat auditiva.

Aquest itinerari audioguiat, obert per a tots els públics, també es pot realitzar per grups escolars, amb l’objectiu de difondre els valors de respecte i tolerància plantejats per l’humanisme de Vives. Per això s’ha elaborat una guia didàctica per als nivells educatius d’ensenyament secundari i batxillerat per a treballar diverses competències recollides en els currículums educatius de la LOMLOE. Consta d’un quadern d’activitats per a l’alumnat, amb recursos complementaris de consulta, que es pot descarregar des de la web de la ruta, i d’un quadern guia per al professorat. La primera versió de la guia és en castellà i abans de maig es podrà disposar també de la versió en valencià. Aquests recursos son gratuïts i poden utilitzar-se i difondre’s amb llicència Creative Commons, d’acord amb els principis de la Declaració de Berlín de lliure accés al coneixement, que la Universitat de València va signar l’any 2008.

Amb aquest projecte que ara finalitza, la Universitat de València ha volgut contribuir, a partir de la vida i obra del seu estudiant més il·lustre, a difondre els valors socials de respecte i tolerància cap a les persones i cap a les seues expressions culturals.

Més informació:

Arxivat en: Patrimoni Cultural