La sala Matilde Salvador obri el teló a la programació escènica de la Universitat

  • Fundació General UV
  • 25 de gener de 2023
 
Una escena de l'obra 'Dentro de una hora', per Teada.
Una escena de l'obra 'Dentro de una hora', per Teada.

L’Aula d’Arts Escèniques de la Universitat de València proposa una intensa programació de 15 espectacles que oferirà, de febrer a abril, a la sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau. Són 15 històries que, sota el lema ‘Universos’, reflexionen sobre la Història més recent d’Espanya, dona i ciència, els clàssics grecs, art i dansa.

Com és habitual en la programació universitària, els dimecres hi haurà un col·loqui amb els membres de les companyies en acabar la funció. D’altra banda, les entrades per als espectacles (19 hores) es podran reservar amb antelació en La Tenda de la Universitat (a La Nau i als campus) o en el web www.latenda.es/entrades (Preu: 2€).

Segons explica la directora acadèmica de l’Aula, la professora Laura Monrós-Gaspar, la programació d’aquest primer quadrimestre de l’any s’emmarca en les activitats commemoratives pel 450 aniversari del descobriment de la supernova en 1572 de l’astrònom, matemàtic i humanista Jeroni Muñoz, científic valencià titulat en Arts per la Universitat de València en el segle XVI.

És l’univers, els universos o els relats d’històries el que servirà d’inspiració al públic per a reflexionar sobre diversos temes d’actualitat i històrics com ara la proposta amb la qual arrancarà la programació els dies 1 i 2 de febrer, a càrrec de Teada: ‘Dentro de una hora’, amb dramatúrgia i direcció de Juan Luis Mira, recorda l’aniversari del bombardeig d’Alacant en la guerra civil espanyola a través de les històries quotidianes de huit personatges, gent senzilla, minuts abans de les explosions en el Mercat Central que acabarien amb la vida de 300 persones.

Els dies 8 i 9 de febrer, Maquinant Teatre dedicarà l’obra ‘Cartes a Curie’ a la dona en la ciència prèvia a la celebració del dia 11. Amb dramatúrgia i direcció d’Isabel Martí, ‘Cartes a Curie’ es planteja com a un espectacle íntim a través del qual dues dones recuperen la figura de Marie Curie per a parlar de ciència, afecte o la dona en entorns adversos. Tot allò amb la finalitat d’esbrinar de quina manera les persones poden millorar el món que habiten.

Els dies 15 i 16, s’oferirà un espectacle de dansa en col·laboració amb el Conservatori Professional de Dansa de València. Així la Companyia Jove C-Dansa, amb coreografies de Young Soon Hue, Guillermo Weickert i Emilio Ochando, presentarà un atractiu projecte d’innovació cultural amb un programa variat.

La programació de febrer clourà amb els clàssics de Komos Companyia Teatral en el seu 20é aniversari. El cicle de teatre grec portarà els dies 21, 22 i 23 les obres d’Eurípides, ‘Medea’; Sòfocles, ‘Edipo rey’; i Aristòfanes, ‘Lisístrata’, respectivament. “Tres textos imperibles, dues tragèdies universals i una comèdia plenament vigent, que ens mostren com, més de 2.000 anys després, els defectes i les virtuts dels éssers humans continuen sent els mateixos”, diuen des de la companyia.

Març, el mes de la dona
Laura Monrós-Gaspar destaca març com a mes dedicat a l’univers femení a través de la dansa i el teatre. Els dies 1 i 2, Haberlas Haylas presentarà ‘Nature morte’, amb direcció de Paula Segarra, i coreografia i creació col·lectiva de les mateixes intèrprets, que recrearan les històries de dones artistes, pintores que rescataran de l’oblit com a creadores. Clara Peters i unes altres protagonitzaran aquesta funció, una finestra oberta al taller de les artistes.

Els dies 8 i 9, La Ravalera Teatre posarà en escena ‘Antimülleriana i altres cròniques del fracàs’. Amb text de Núria Vizcarro i direcció de Joan M. Albinyana, aquest drama reflexionarà sobre múltiples qüestions entorn de la identitat femenina com ara la maternitat.

‘La Petite mort’, els dies 22 i 23, és una adaptació d’‘El desván’ de Patricia Suárez, a càrrec del director Jorge Affranchino i interpretació de La Galopante, que narra una experiència de prostitució de dones a Buenos Aires. Patricia Suárez visitarà la Matilde Salvador per a parlar sobre aquest text.

El mes de la dona finalitzarà amb l’obra ‘Una de diazepam al dia’, divendres 31. Interpretada per Cía. Tripolar-Teatre per a la Salut, i guió i direcció de Jorge Climent, aquesta comèdia pretén donar en clau d’humor una visió humanitzada de la salut mental i contribuir a rebutjar fermament qualsevol estigmatització o discriminació.

El mes d’abril obrirà amb una nova edició del Festival Dansa València que, del 18 al 21, tindrà lloc al Centre Cultural La Nau. Sobre preus i horaris, consulteu https://dv.ivc.gva.es/  

“En aquesta programació té un pes important el tractament de la dona com a un dels universos sobre els quals hem de reflexionar, però també reflecteix el compromís social, una part que sempre tenim en compte i que enguany emmarquem en el Dia Internacional contra el Bullying”, apunta la professora Monrós-Gaspar.

Així, amb motiu de la reivindicació del 2 de maig contra el bullying o l’assetjament escolar, proclamat per les associacions de pares i mares, i ONG, la Matilde Salvador acollirà la representació ‘Don’t be cruel’ els dies 26 i 27 d’abril, per La Dramàtica Produccions. Amb text de Marian Villaescusa, i direcció de Pablo Ricart i José Terol, aquesta obra, àcida, valenta i divertida, aborda d’una manera peculiar un tema tan cruel i delicat com l’assetjament a l’escola. La funció planteja sobre l’escenari situacions tant còmiques com dramàtiques al voltant de l’assetjament infantil per tal de mostrar les conseqüències que aquestes vivències en edats primerenques poden tindre sobre la personalitat i la identitat del xiquet o la xiqueta en el futur.

Amb ‘Don’t be cruel’, l’Aula d’Arts Escèniques UV clou una programació que tornarà en maig amb la Mostra de Teatre Universitari que enguany arriba a la seua XXVI edició.

Més informació: