Salut mental i universitats: Què està passant?

  • Unitat Web i Màrqueting
  • 28 d’abril de 2023
 

Durant el matí del dijous 27 d'abril s'ha celebrat en la Sala d'actes de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València la jornada ‘Salut mental i universitats: Què està passant?'

Aquest acte, que ha sigut organitzat de manera conjunta per la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, tenia com a objectiu analitzar la realitat de l'alumnat universitari en relació a la salut mental i presentar les accions que ja s'estan duent a terme des de la Comissió Interuniversitària de la Salut Mental, constituïda pel Comissionat de Presidència de la Generalitat per al Pla d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives i la Direcció General d'Universitats.

La Rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, el Comissionat de Presidència de la Generalitat per a la Salut Mental, Rafael Tabarés, i la directora general d'Universitats, Pilar Ezpeleta, han sigut els encarregats d'inaugurar una jornada que s'ha dividit en tres taules redones per a abordar les preguntes: Com estem? Què estem fent? I Com ens comuniquem?

Rafael Tabarés ha sigut el primer a prendre la paraula i ha fet referència a la gran labor que tenen les universitats en matèria de salut mental. Així mateix, ha destacat la importància de la comunicació i de parlar bé sobre salut mental.

Finalment, Pilar Ezpeleta, ha parlat sobre l'assetjament i l'odi en les xarxes socials, recalcant la importància de que les universitats atenguen les necessitats de la societat per a generar l'ànima de les persones.

Per la seua part, la Rectora de la Universitat de València, ha volgut destacar la labor del Comissionat de Salut Mental en la creació de la Convenció Ciutadana que es va celebrar durant els mesos de març i abril de 2022.

La primera Taula ‘Com estem?’ ha fet balanç de la situació en la qual es troba la salut mental en la Comunitat Valenciana. Antonio Ariño (Catedràtic de Sociologia de la Universitat de València), Beatriz Atienza (IMD, PhD student de la Universitat de València), Irene Huget (delegada de Psicologia de la Universitat Europea de València), Samuel Morillas (subdirector d'Alumnat i Professorat de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la UPV) i Llija Olcina (exdelegada d'alumnes de la UPV) han sigut els encarregats d'analitzar la complexa situació actual que travessen els universitaris en matèria de salut mental.

Després de l'esmorzar, l'acte va seguir amb la Taula ‘Què estem fent?’ on alguns membres de la Comissió Interuniversitària han explicat què s'està fent des de la pròpia Comissió per a millorar la salut mental en totes les universitats públiques i privades de la Comunitat Valenciana.

Aquesta Taula ha estat formada per: Francisco Atienza (Delegat de la Rectora per a la Salut Psicosocial de la UV), María José Beneyto (Degana de la Facultat de Psicologia de la Universitat Catòlica Sant Vicent Màrtir), María José González (Vicerectora d'Estudiants i Vida Saludable de la Universitat Jaume I), Mamen Pastor (Vicerectora d'Estudiantat i Vida Saludable de la Universitat Jaume I) i Miguel Ricart (Delegat de la Rectora per a la Promoció de la Salut Mental de la Universitat d'Alacant).

D'altra banda, l'última Taula ha servit per a parlar de com es comunica la salut mental, quin paper juguen els mitjans de comunicació. Per a això, ha comptat amb la presència de Javier Álvarez (director i productor de Tropponedia), Gonzalo Nielfa (Federació Salut Mental Comunitat Valenciana), María de Quesada (Periodista i presidenta de l'Associació la xiqueta groga per a la prevenció del suïcidi) i Rosa Rodríguez (periodista d'Antena 3 notícies en la delegació de la Comunitat Valenciana).

Javier Álvarez ha sigut la persona que ha realitzat el documental sobre la Convenció Ciutadana de la Salut Mental, el qual s'ha projectat en la Sala d'actes de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València.

El Comissionat Rafael Tabarés i el degà de la Facultat de Psicologia i Logopèdia de la UV , Antonio Ferrer, han sigut els encarregats de clausurar un acte que ha sigut tot un èxit de participació.