Set universitats europees inicien un projecte per enfortir la col·laboració en recerca i innovació

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 27 de gener de 2021
 
L'equip de FIT FORTHEM en la Universitat de València.
L'equip de FIT FORTHEM en la Universitat de València.

FORTHEM, una xarxa de set centres d’ensenyament superior europeus, entre ells la Universitat de València, ha posat en marxa el projecte d’investigació FIT FORTHEM, una iniciativa en el marc del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea que naix per traçar un mapa de polítiques conjuntes de recerca i innovació que incloga la ciència i investigació obertes, la internacionalització i la transferència tecnològica. La iniciativa, dotada amb dos milions d’euros, està dirigida a la Universitat de València per María Dolores Pitarch, directora de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local i professora del Departament de Geografia.

Aquest dilluns 25 i el dimarts 26 de gener ha tingut lloc la reunió d’inici del projecte europeu FIT FORTHEM (Fostering Institutional Transformation of R & R Policies in European Universities), amb el qual, a més, s’ajudarà a dissenyar la planificació estratègica de la R + d a les universitats de l’aliança FORTHEM (Fostering Outreach within European Regions, Transnational Higher Education and Mobility), i a sostindre les activitats de recerca conjuntes del projecte ia fomentar-ne la integració a llarg termini. Amb el projecte, a més, està previst intercanviar les millors pràctiques en recerca i innovació i treballar en estratègies comunes per a l’accés mutu a les infraestructures de recerca dels socis.

En aquest sentit, les set universitats també han de cooperar en un centre de suport virtual que prestarà assessorament especialitzat als investigadors que planifiquen sol·licituds de subvenció conjuntes a programes binacionals, multilaterals i europeus. Igualment, FIT FORTHEM també preveu l’enfortiment de la creació conjunta multinacional i multisectorial de coneixements i innovacions, i l’ampliació del seu abast. D’aquesta manera, els associats podran millorar les seues competències professionals en matèria de gestió de la investigació, planificació estratègica i comunicació científica.

L’equip de FIT FORTHEM a la UV està format per María Dolores Real, vicerectora d’Innovació i Transferència; Esteban Sanchis, delegat de la Rectora per a la Mobilitat i responsable de FORTHEM; Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme i directora del Grup de Recerca ScienceFlows; i Lola Garzón, professora d’Economia i Coordinadora del Programa de Suport a l’Emprenedoria (UVEmprén). També Pau Ruiz, tècnica de Projectes Europeus i Internacionalització; José Manuel Barrueco, tècnic de Biblioteques i expert en Accés Obert; Isabel Mendoza, investigadora en ScienceFlows; i J. Javier Serrano i María Dolores Pitarch, integrant i directora de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local i professor i professora del Departament de Geografia.

Els associats de l’Aliança FORTHEM són la Universitat de València (UV), la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia (JGU, Alemanya), la Universitat de Borgonya (UB, França), Jyväskylänyliopisto (Jyu, Finlàndia), UniwersytetOpolski (UO, Polònia), la Universitat d’Estudis de Palerm (UNIPA, Itàlia) i LatvijasUniversitate (UL, Letònia).

Els processos de transformació proposats per FIT FORTHEM en totes les universitats aniran precedits d’una avaluació delpotencial conjunt dels associats i d’un estudi a fons de les diferències entre els sistemes acadèmics i d’innovació dels països participants. Sobre aquesta base, FORTHEM pot seguir desenvolupant activitats conjuntes que van molt més enllà de l’abast dels projectes finançats per ERASMUS+ i Horitzó 2020 i poden servir de model per a altres universitats europees.

 

Aliança FORTHEM i Comissió Europea

FIT FORTHEM va nàixer el 4 de desembre de 2020, quan la Comissió Europea i l’Aliança FORTHEM van signar un acord per al finançament d’aquest projecte de recerca dins del programa Horitzó 2020 “Ciència amb i per a la societat” amb 3 anys de durada. L’aliança FORTHEM té com a objectiu facilitar la mobilitat dels estudiants, crear un campus virtual, connectar els investigadors mitjançant projectes conjunts en laboratoris temàtics, fomentar activitats comunes de divulgació en la societat i donar suport a la integració institucional.

 

Més informació: https://www.forthem-alliance.eu/fit-forthem/