Silvia Barona, primera dona a presidir l’Associació Alexander von Humboldt a Espanya

  • Gabinet de Premsa
  • 15 de setembre de 2021
 
Silvia Barona.
Silvia Barona

La catedràtica de Dret Processal de la Universitat de València Silvia Barona ha sigut nomenada presidenta de l’Associació Alexander von Humboldt a Espanya. Es tracta de la primera dona que accedeix al càrrec. L’entitat va començar funcionar en els anys seixanta del segle passat com un grup d’exbecaris i de premiats amb el prestigiós premi de la Fundació Alexander von Humboldt d’Alemanya, i es va constituir formalment en 1991.

L’associació rendeix memòria a Alexander von Humboldt (Berlín, 1769-1859), científic, naturalista, astrònom i explorador, considerat com l’impulsor de la geografia empírica.

La nova presidenta s’ha fixat com a objectius del seu mandat “il·lusionar els joves becaris i buscar incentius per a desenvolupar l’activitat de difusió de la cultura, la música, l’art, la ciència i la investigació”.

Silvia Barona presideix també la Cort d’Arbitratge i Mediació (Cambra València) i va ser vicerectora de la Universitat de València des de 2010 a 2014.

Amb formació científica a Alemanya (becària DAAD, Max-Planck, Alexander von Humboldt), va elaborar la tesi doctoral en el Max-Planck-Institut de Friburg. Ha realitzat estades d’investigació en diverses universitats de prestigi (Cambridge, Harvard, Edimburg…) i ha sigut convidada com a ponent en nombroses universitats europees i llatinoamericanes. És vocal permanent de la Comisión Nacional de Codificación, secció de Processal, d’Espanya.

Compta amb una àmplia producció científica i impacte nacional i internacional. Autora de més de 600 publicacions, destaquen 21 llibres (autoria única) i 24 sota la seua edició o coordinació, amb publicacions en diversos idiomes i en revistes nacionals i estrangeres. Pionera en matèries d’ADR (mediació i arbitratge), dirigeix el grup d’excel·lència MedArb València, connectat amb una xarxa de col·laboradors nacionals i internacionals.

També ha treballat en temes com la tutela enfront de la competència deslleial, la justícia restaurativa, la conformitat de l’acusat, mesures cautelars civils i penals. De la seua activitat recent destaca la seua obra sobre la ‘Historia del proceso penal’, i les seues línies d'investigació sobre la digitalització i l’aplicació de la intel·ligència artificial en la Justícia i la feminització de la Justícia, amb el seu recent llibre ‘Algoritmización del Derecho y de la Justicia. De la Inteligencia Artificial a la Smart Justice’ i el de ‘Justicia algorítmica y Neuroderecho’.

Silvia Barona és doctora ‘honoris causa’ per les universitats de Santa Cruz de la Sierra (Bolívia), Örebro (Suècia), Inca Garcilaso (el Perú), i professora honorífica de la Universidad de Vigo. Així mateix, és membre d’honor de la Sociedad Cubana de Derecho Procesal, i està en possessió de la Gran Cruz de San Raimundo de Peñafort (2010) –la més alta distinció d’un jurista a Espanya–. Finalment, i és cònsol honorària de la Llotja de Comerciants de València.

Més informació:

Arxivat en: Nomenaments